REKORDAN BROJ POTRESA NA NOVOM ZELANDU

Seizmolozi Novog Zelanda zabilježili su tijekom 2016. godine rekordni broj potresa u zemlji, njih 32.828, od kojih su dva bila magnitude više od 7 stupnjeva po Richteru. Naime, Novi Zeland nalazi se na Pacifičkom vatrenom prstenu, luku seizmičkih aktivnosti u Tihom oceanu gdje su potresi vrlo česti. Broj potresa u Novom Zelandu u 2016. godini je 12 tisuća više nego što je prosjek prethodnih godina. Bilo ih je također najviše u 15 godina koliko mreža GeoNet’s mjeri potrese.

Novi-Zeland

Tekst: B. Dobrijević

Foto: www.newzealandnow.govt.nz

Seizmolozi Novog Zelanda zabilježili su tijekom 2016. godine rekordni broj potresa u zemlji, njih 32.828, od kojih su dva magnitude više od 7 stupnjeva po Rictheru. Naime, Novi Zeland nalazi se na Pacifičkom vatrenom prstenu, luku seizmičkih aktivnosti u Tihom oceanu gdje su potresi vrlo česti.
Broj potresa u Novom Zelandu u 2016. godini je 12 tisuća više nego što je prosjek prethodnih godina. Bilo ih je također najviše u 15 godina koliko mreža GeoNet’s mjeri potrese.
Početkom rujna 2016. godine potres magnitude 7,1 pogodio je sjeveroistočnu obalu Novog Zelanda. Više od dva mjeseca kasnije, 14. studenog 2016. godine, potres magnitude 7,8 zatresao je Kaikouru na Južnom otoku Novog Zelanda, a šteta se mjerila u desecima milijuna dolara.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon