REKET, A NE GOLF

Tekst: Panopticum/ZA

Foto: Zelena Akcija

Posljednjih 13 godina, stanovnici Dubrovnika uglavnom se protive izgradnji luksuznog zatvorenog golf resorta na Srđu. Nepopularni projekt stavljen je na čekanje od strane hrvatskih sudova nakon što su isti presudili da su dozvole potrebne za njegovu realizaciju nezakonite. Međutim, s vremenom je projekt završio na međunarodnoj arbitraži – putem tzv. ISDS mehanizma – gdje tvrtka Razvoj golf d.o.o. traži  vrtoglavih pola milijarde US dolara odštete od Republike Hrvatske. ISDS mehanizam (eng. Investor-state Dispute Settlement) omogućuje stranim investitorima da pred međunarodnim arbitražnim sudovima tuže države u kojima investiraju kada smatraju da su povrijeđena njihova poduzetnička prava.

No to nije sve. Ta je ista tvrtka tužila i udrugu Zelena akcija iz Zagreba, jednu od udruga civilnog društva u Hrvatskoj koje podržavaju inicijativu “Srđ je naš”. Investitori traže od udruge Zelena akcija 30 tisuća eura i prestanak javnih nastupa u vezi sa suspektnim golf projektom.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...