REGATA SV. NIKOLE NA OTOKU RABU 2021.

Tekst: dr. Tihomir Marjanac

Foto: dr. Marina Čalogović

Udruga pomorskih kapetana otoka Raba ove je godine po prvi puta organizirala veslačku i jedriličarsku regatu u kojoj su sudjelovala tradicionalna i moderna plovila na vesla i jedra, posvećenu obilježavanju blagdana Sv. Nikole.

Regata je održana u subotu 4. prosinca 2021. po lijepom vremenu koje je baš taj dan osvanulo bez jakog juga ili bure. Ova prva regata okupila je mahom domaće čamce i jedrilice s otoka Raba, ali je privukla i strane sudionike koji su se zatekli na Rabu, pa su na regati neki sudjelovali s miješanim stranim i domaćim posadama.

ODMJERAVANJE SNAGE I VJEŠTINE

Prvo natjecanje bilo je veslačko u kojem su sudjelovala tradicionalna plovila poput pasara s jednim ili dva veslača, a koje su odmjeravale snagu i vještinu na stazi između gradskog lukobrana Pumpurele do otočića Sv. Juraj i nazad, u gotovo idealnim uvjetima – bonace. Sudjelovalo je 5 posada, među kojima se istakla pasara novije gradnje u kojoj je na tradicionalni način sama veslala Petra Španjol (slika 1), a koja je u ukupnom poretku na cilj stigla odlična treća (u svojoj kategoriji bila je prva) ispred čamaca s dva veslača.

Regata jedrilica održana je istog dana nešto kasnije, kada je polako jačalo jugo pa su se mogla razviti jedra. Sudjelovalo je 5 jedrilica u rasponu od najmanjih dužine tek 3-4 m pa do velikih 20-metarskih, i građom od tradicijskih s jednočlanom ili dvočlanom posadom i jednim jedrom do modernih jedrilica s višečlanim posadama. Zanimljivost je da je i pobjednica u svojoj veslačkoj kategoriji Petra Španjol s ocem sudjelovala i u jedriličarskoj regati i osvojila 1.  mjesto u kategoriji tradicijskih plovila.

OTOČKA FEŠTA

Šaroliko jedriličarsko društvo krenulo je od gradskog mola prema uvali Sv. Eufemija, gdje je bilo okretište, i plovilo je hvatajući slabašno jugo nazad prema Rapskoj luci (slika 2). Na slabom vjetru je do punog izražaja došlo umijeće svake od posada, jer trebalo je uhvatiti svaki dašak vjetra. Pobjednička ekipa u kategoriji tradicionalnih plovila na jedra bili su otac i kći Petar i Petra Španjol, a drugi su bili Robert Peran i Krešo Matić. U kategoriji novih plovila na jedra pobijedili su Marko Sandalić, Janko Janković, Slaven Kladić i David Pirić na jedrilici Santa Maria Di Leuca,  a drugo mjesto su osvojili motocikličko-jedriličarski četverac Kristijan Debelić-Balty, Mirko Ničić, Dule Ničić i Miroslav Jelen, dok je treća bila jedrilica kojom je upravljao Bruno Novotny. Nakon uspješno održane regate uslijedila je prava otočka fešta na otvorenom i podjela priznanja i medalja, unatoč hladnom i vjetrovitom vremenu.

Udruga rapskih pomorskih kapetana dokazala se kao odličan organizator ove regate, a njen je plan održavanje 3 regate svake godine kojima bi se promovirala pomorska tradicija otoka Raba. Kako je rekao organizator regate, predsjednik Udruge pomorskih kapetana otoka Raba, kapetan Nenad Šimičić “bila je to probna, ali vrlo uspješno održana regata koja za cilj ima povratak dugoj pomorskoj tradiciji otoka uz neizostavnu dozu natjecateljskog uzbuđenja i druženja ljudi od mora“.

OBOGAĆIVANJE TURISTIČKE PONUDE

Ova je regata početak nove sportske manifestacije na otoku Rabu, koja bi se po planovima organizatora trebala održavati tri puta godišnje; u povodu obilježavanja Dana grada Raba početkom svibnja, početkom listopada u povodu obilježavanja obljetnice bitke kod Lepanta (7. 10. 1571.), i u prosincu u povodu blagdana Sv. Nikole, a koja bi nedvojbeno doprinijela obogaćivanju turističke ponude otoka i oživljavanju tradicijskih vještina i zanimanja.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon