RAVNATELJICA USKOK-A OGLASILA POČETAK UTRKE ZA ŠEFA DORH-A

Tekst: Panopticum

Foto: HRT

Državnoodvjetničko vijeće (DOV) koje broji jedanaest članova, a na čijem čelu je prva žena USKOK-a Željka Mostečak i formalno zamjenica Glavne državne odvjetnice Republike Hrvatske, na sjednici u utorak, 9. siječnja 2023. potvrdilo je pravovaljanost sve četiri kandidature za mjesto budućeg Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske.

Na taj način službeno u utrku za šefa DORH-a ulaze odvjetnik Mladen Dragičević, zatim zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Splitu Nikša Wagner, trenutni zamjenik glavne državne odvjetnice Emilijo Kalabrić i sudac Visokog kaznenog suda u Zagrebu Ivan Turudić.

Prema zakonskoj proceduri prijave kandidata DOV će dostaviti Vladi RH koja će nakon toga Saboru predložiti imenovanje novog Glavnog državnog odvjetnika nakon mišljenja saborskog Odbora za pravosuđe.

Finale izbora za prvu osobu DORH-a završava u Saboru gdje je za pravovaljanu odluku potrebna natpolovična većina, odnosno minimalno 76 zastupničkih glasova. Glavni državni odvjetnik RH bira se na razdoblje od četiri godine.

Slučajno ili ne, u sazivu Sabora koji će pristupiti glasovanju i bez kojih neće biti moguće donijeti odluku nalaze se dvije osobe s potvrđenim optužnicama koje je ured EU tužiteljice, odnosno EPPO podignuo u Hrvatskoj i kojima će uskoro započeti suđenje na Županijskom sudu u Zagrebu. Riječ je o saborskim zastupnicima Borisu Miloševiću iz SDSS-a i Draženu Barišiću iz HDZ-a.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon