RAVNATELJICA DHMZ KOMENTIRALA METEOROLOŠKU POJAVU EKSTREMNIH PADALINA U ZAGREBU

Tekst: B. Dobrijević

Foto: V. Klaić/Zagrebački memento

Nakon gradonačelnika Zagreba i pročelnika UHS-a Grada Zagreba, ekstremne vremenske nepogode koje su pogodile Zagreb i okolicu u petak, 24. srpnja 2020. komentirala je i ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) Branka Ivančan Picek. Kao stručna osoba izjavila je kako je 90 litara kiše po četvornome metru koja je pala u gradu Zagrebu u 24 sata vrlo rijetka pojava koja se dogodi jednom u čak više od 100 godina. Dodala je kako je najviše kiše palo u zapadnim i sjeverozapadnim dijelovima Hrvatske, najviše u Varaždinu i Zagrebu dok je u rubnim dijelovima Zagreba palo 50-60 litara kiše po četvornome metru.

Nadalje, najavila je da sezonska prognoza ukazuje na toplije i sušije vrijeme, ali da ne mogu isključiti mogućnost da se u iduća tri mjeseca ne ponovi sličan dan s ekstremnim oborinama. Osim toga, Ivančan Picek upozorila je kako prema njihovim podacima budućnost donosi još sličnih ekstremnih događaja, koji će biti “češći i žešći”.

Kao podsjetnik da to nije neuobičajena meteorološka pojava za Zagreb donosimo u nastavku teksta fotografiju poplavljenog zagrebačkog podvožnjaka iz ranih 1970-tih godina. Nažalost, još otkako je otvoren 29. listopada 1913. godine kao prvi zagrebački pothodnik, puni se vodom već desetljećima, a problem do danas nije rješen.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon