RAVNATELJICA BI: APEL IZ BRODARSKOG INSTITUTA

Tekst: Marta Pedišić Buča

Foto: Tehrights/Vlada RH

Poštovane kolegice, poštovani kolege,

Kao što ste možda već doznali iz medija, Vlada RH je na sjednici (4. studenog 2021.) donijela Odluku o stvaranju prethodno potrebnih uvjeta za provođenje postupka likvidacije društva Brodarski institut d.o.o. Zagreb (BI). Pri tome se iz rebalansa proračuna s ciljem stvaranja prethodno potrebnih uvjeta za provođenje postupka likvidacije društva Brodarski institut d.o.o., Zagreb odobrava isplata vlasničkog zajma u iznosu do 60.000.000,00 kuna.

Obrazloženje ove Odluke pripremljeno od strane CERP-a i Ministarstva graditeljstva i državne imovine sadrži niz netočnih navoda i što je još gore uopće ne sadrži očitovanje o djelatnosti i poslovnim aktivnostima BI-a koje, unatoč poslovanju u uvjetima blokade, nisu ugašene. Ispitivanja u laboratorijima brodske hidrodinamike se provode te su u tijeku projekti i u bazenu i kavitacijskom tunelu. Neki od recentnih projekata uključuju razvoj azipodnog kontrarotirajućeg propulzora, istraživanje pomorstvenih značajki brze jedinice pri 60 čvorova brzine itd. Institut obavlja složena istraživanja kako za domaće tvrtke tako i za renomirane strane naručitelje, te aktivno sudjeluje u radu ITTC –a i to predsjedajući jednom od četiri radne grupe kao i EU projektu iz ADRION programa. Da su analize provedene od strane Vlasnika uključivale nešto više od puke procjene vrijednosti zemljišta, ovakvi projekti bi zasigurno izazvali pozornost.

Naglašavamo da su laboratoriji BI najveći i najskuplji laboratorijski resursi u RH, da BI ima više od 70 godina tradicije i akumuliranog znanja te da može u vrlo velikoj mjeri doprinositi razvoju znanosti u području tehnike, znanosti, gospodarstva i obrane, što mu u stvari i jest svrha. Posebna vrijednost BI su radnici koji su očuvali laboratorije i koji uspješno obavljaju složena istraživanja.

Neki od Vas i u ovom trenutku surađuju s nama na tekućim projektima, a neki su nedavno surađivali. Također, s nekima od Vas smo u razgovorima o budućim projektima i suradnji, a sve to ova Odluka i Obrazloženje zanemaruju.

Prema navodima iz Obrazloženja, nakana je Vlasnika otvoriti perspektivu za „uspješno upravljanje nekretninama“, a tvrdi se da je to „u neospornom interesu RH“.

Ne postoji interes za održavanjem djelatnosti, projekata i poslova na kojima i trenutno radimo te onih planiranih u budućnosti, a kamoli perspektive koja bi se otvorila kada bismo se mogli prijavljivati na natječaje i EU fondove. Područja smanjenja emisija i zaštite okoliša u kojima smo kontinuirano prisutni nisu prepoznata kao „neosporni interes RH“.

Neosporni interes RH, zbog budućih generacija, trebao bi biti Institut kao jezgra međunarodnog povezivanja znanstvenih ustanova RH u području pomorskih tehnologija, okosnica proširenja proizvodnih i tehnoloških mogućnosti industrije u RH u području pomorskih tehnologija /vodnih resursa, laboratorijski kompleks obnovljen i osuvremenjen iz fondova EU, centar za edukaciju studenata i srednjoškolaca u području tehničke kulture, centar za stručno-tehničku pomoć u skladu sa Strategijom nacionalne sigurnosti i Dugoročnih planom Oružanih snaga i centar za programe i planove smanjenja emisija vodenog prometa u RH.

Snažno se protivimo ovoj Odluci Vlade RH i obraćamo Vam se sa apelom za pismo podrške, koje bi dodatno osnažilo naša nastojanja da upozorimo Vladu RH na očite pogreške u postupanju. Ako se BI likvidira, a radnici otpuste te rad u laboratorijima obustavi, više ga neće biti moguće uspostaviti.

S poštovanjem,

ispred radnika Brodarskog instituta

Marta Pedišić Buča, M. Sc., ravnateljica

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon