RAVNATELJ SOA ODRŽAO PREDAVANJE O KIBERNETIČKOJ SIGURNOSTI NA GODIŠNJOJ KONFERENCIJI HRVATSKIH VELEPOSLANIKA

Tekst: SOA

Foto: Ured predsjednika

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić sudjelovao je na godišnjoj Konferenciji veleposlanika, generalnih konzula i vojnih izaslanika Republike Hrvatske u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova, a koja se 26. i 27. kolovoza 2021. održavala u Zagrebu.

Ravnatelj je na konferenciji održao izlaganje na temu kibernetičke sigurnosti te je istaknuo stalni porast kibernetičkih prijetnji, posebice sofisticiranih državno sponzoriranih kibernetičkih napada. Republika Hrvatska je, posebice kao članica NATO-a i EU-a, meta takvih napada koje provode organizirane hakerske grupe koje se povezuje s obavještajnim sustavima pojedinih država. Ravnatelj je naveo i trend korištenja složenih kibernetičkih napada od strane organiziranih kriminalnih grupa u cilju financijskih iznuda i malverzacija u financijskom sektoru.

Radi jačanja nacionalnih sposobnosti odgovora na rastuće izazove u kibernetičkom prostoru, Sigurnosno-obavještajna agencija je 2019. godine uspostavila Centar za kibernetičke tehnologije. U sklopu Centra, u suradnji sa Zavodom za sigurnost informacijskih sustava, izgrađen je sustav [email protected] kao središnji sustav za otkrivanje, rano upozorenje i zaštitu od državno sponzoriranih kibernetičkih napada i kampanja te drugih kibernetičkih ugroza, a koji se sastoji od distribuirane mreže senzora u ključnim državnim tijelima i pravnim osobama.

Ravnatelj je u svom izlaganju najavio da je, u skladu s odlukom Vlade Republike Hrvatske od 1. travnja 2021., a u cilju dodatne zaštite nacionalnog kibernetičkog prostora, u sustav [email protected] moguće uključenje operatorima ključnih usluga, davateljima digitalnih usluga, operatorima kritične nacionalne infrastrukture te drugim pravnim osobama registriranim u Republici Hrvatskoj.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon