RASTE UDIO STARIJEG STANOVNIŠTVA

Tekst: Panopticum

Foto: TSM

Prema posljednjem istraživanju UN-a,životni vijek stanovnika Zemlje se produljio, ali se rodnost u odnosu na 1960. godinu prepolovila pa je na Zemlji danas populacija starija od 65 veća od one mlađe od 4 godine. Naime, statistički odnos brojaka svih stanovnika Zemlje govori o 705 milijuna starijih od 65 godina perma 680 milijuna mlađih od 4 godine. Znanstvenici predviđaju da će do 2050. godine razlika biti još izraženija – na jedno dijete mlađe od četiri godine živjet će dvije osobe starije od 65 godine.

Najstarija populacija živi u Japanu, gdje se prosječan životni vijek približio brojci od 84 godine. Udio starijih od 65 godina 2018. godine iznosio je 27 posto, a mlađih od 5 svega 3,85 posto. Kina se također duže vrijeme bori s posljedicama politike jednog djeteta koju je provodila od 1979. godine, dok danas razmatra potpuno ukidanje te demografske politike, a i Rusija u budućnosti očekuje veći pad broja stanovnika zbog trenutno iznimno male stope rodnosti  koja iznosi 1.75 djece po ženi.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon