RASKRINKAVANJE REŽIMSKIH MEDIJA U SRBIJI

Tekst: Panopticum/NDN

Foto: BIRN

Prema nedavnim objavama neovisnih medija u Srbiji, četiri tabloida s nešto manje od 950 lažnih naslova u prošloj godini dobili su više od 600.000 eura putem brojnih državnih natječaja, što je još jedan od načina državnog financiranja tih medija, i to pored novaca koji tradicionalno dobivaju od lokalnih samouprava.

SRPSKI TELEGRAF

Naime, prema analizi srpskih neovisnih medija, Srpski telegraf (ST) objavio je najmanje 450 lažnih vijesti u posljednje dvije godine, i to samo na naslovnim stranicama. Istovremeno, Medijska mreža, tvrtka koja je vlasnik Srpskog telegrafa, prima izuzetno puno prihoda od usluga koje pruža brojnim državnim institucijama. Tvrtka je lani pobijedila na najmanje 16 tendera i potpisala milijunske ugovore, stoji u registru javnih nabava Republike Srbije. Dakle, javnom nabavom za usluge oglašavanja i marketinga brojnih državnih institucija i lokalnih uprava porezni obveznici Srbije samo su u 2019. godini medijskoj mreži, odnosno ST-u dali oko 28 milijuna dinara, odnosno oko 240.000 eura. Najveće ugovore Srpski telegraf potpisao je s Ministarstvom gospodarstva Srbije, šest milijuna dinara, zatim s Elektroprivredom Srbije (EPS) 3,6 milijuna dinara, a vrijedni su ugovori s Carinskom upravom, gradom Novim Sadom i Republičkom upravom za imovinu.

ALO

Izdavač Alo tabloida, tvrtka Alo media system, također je vrlo dobro surađivala s državom. U 2019. godini imali su najmanje 15 ugovora vrijednih nešto više od 28 milijuna dinara (blizu 240.000 eura). Gradovi Novi Sad i Niš, kao i Pošta Srbije, bili su najveći partneri ovom tabloidu. Novi Sad je s ovim tabloidom potpisao ugovor o oglašavanju i marketingu vrijedan gotovo pet milijuna dinara s porezom. Grad Niš i Alo su potpisali sličan ugovor, a iznos je nešto manji – gotovo 3,5 milijuna dinara.

BAŠ  ČETVRTKOM

Alo je bio jedan od tabloida koji je u 2019. godini putem javnih natječaja dobivao novac od Pošte Srbije (PS), i to 3,7 milijuna dinara. Naime, to javno poduzeće raspisalo je natječaj za oglašavanje, a jedan od ugovora potpisan je i s tabloidom Alo. Zanimljivo je da je zahtjev PS-a bio da dnevne novine koje bi mogle pobijediti u tom dijelu natječaja moraju imati sportski dodatak koji izlazi četvrtkom. Od svih dnevnih novina u Srbiji, Alo je jedini koji ovaj dodatak o sportu objavljuje četvrtkom.

INFORMER I KURIR

Informer i Kurir također su imali dosta realiziranih poslova s državom Srbijom, ali još uvijek ne tako unosne kao Alo i Srpski telegraf. Naime, Kurir je prikupio nešto manje od 13 milijuna dinara (oko 110.000 eura), najviše putem ugovora s Elektroprivredom Srbije i RTS-om. Insider tim d.o.o., izdavač tabloida Informer, potpisao je ugovore za oko sedam milijuna dinara (oko 60.000 eura) s EPS-om, Kikindom, Državnom lutrijom Srbije i Turističkom organizacijom Srbije.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon