RADNI SASTANAK S PREDSTAVNICIMA OESS-a

Dana 18. travnja 2016. godine u Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina RH održan je pripremni radni sastanak s predstavnicima Ureda visoke povjerenice OESS-a (OSCE) za nacionalne manjine, gđe Astrid Thors. Sastanku su nazočili gđa Natacha Andonovski Carter, voditeljica Odjela za Jugoistočnu Europu i Zapad i g. William Romans, stariji pravni savjetnik, a ispred Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina gđa Bahrija Sejfić, pomoćnica

osce

Tekst: Panopticum

Foto: www.osce.org

Dana 18. travnja 2016. godine u Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina RH održan je pripremni radni sastanak s predstavnicima Ureda visoke povjerenice OESS-a (OSCE) za nacionalne manjine, gđe Astrid Thors. Sastanku su nazočili gđa Natacha Andonovski Carter, voditeljica Odjela za Jugoistočnu Europu i Zapad i g. William Romans, stariji pravni savjetnik, a ispred Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina gđa Bahrija Sejfić, pomoćnica ravnatelja Ureda, g. Aleksa Đokić, pomoćnik ravnatelja Ureda, g. Mirko Marković, savjetnik u Uredu, gđa. Jasna Rašeta, savjetnica u Uredu i gđa. Olivera Jovanović, polaznica stručnog osposobljavanja u Uredu.
Predstavnici Ureda visoke povjerenice upoznali su se s ustrojstvom i djelokrugom Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te zakonodavnim i institucionalnim okvirom zaštite i promocije prava nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj. Nazočnima je pojašnjeno zajamčeno pravo participacije pripadnika nacionalnih manjina u predstavničkim tijelima na državnoj, regionalnoj i lokalnoj razini te njihovo sudjelovanje u lokalnoj zajednici putem vijeća i predstavnika.
Također su predstavljeni programi i projekti Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, financirani sredstvima Državnog proračuna, fondova EU i iz drugih izvora, s posebnim naglaskom na projekte jačanja kapaciteta vijeća nacionalnih manjina za lokalno praćenje provedbe Ustavnog zakona i suradnju za lokalni razvoj te praćenja provedbe Nacionalne strategije za uključivanje Roma 2013.-2020.
Naglašena je uloga Savjeta za nacionalne manjine, nadležnih ministarstava i drugih tijela u provedbi Ustavnog zakona i manjinskih politika, te značaj bilateralne suradnje koja se ostvaruje kroz sporazume o zaštiti nacionalnih manjina s Crnom Gorom, Italijom, Makedonijom, Mađarskom i Srbijom. Bilo je riječi i o mehanizmima nadzora provedbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina te suradnji Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina s Uredom pučke pravobraniteljice na području antidiskriminacije, uključujući uspješnu provedbu zajedničkih projekata, te zajedničke terenske posjete romskim naseljima.
Zaključno su predstavnici Ureda visoke povjerenice OESS-a za nacionalne manjine zahvalili na konstruktivnom dijalogu i naveli vremenski okvir u kojem je predviđen dolazak Visoke povjerenice za nacionalne manjine OESS-a  od 9. – 12. svibnja 2016.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon