RADIONICA O CIJEPLJENJU I REZIDBI MASLINA

Tekst: D. S.

Foto: Panopticum

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero organizira besplatnu edukativnu radionicu o cijepljenju maslina, njezi jednogodišnjih cijepova i osnovama rezidbe maslina za sve zainteresirane maslinare. Radionica će se održati u Modravama u nedjelju, 31. ožujka 2019. od 10 sati, a vodit će je agronom Šime Marcelić s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru.

Radionica će se održati u prezentacijskom masliniku, uz novouređeni put Modravice, kojem je na prošlogodišnjoj radionici već prezentirano cijepljenje maslina, tako da će sada maslinari imati priliku naučiti i kako njegovati i orezivati jednogodišnje cijepove. Demonstrirat će se različite tehnike cijepljenja, uz izlaganje o potrebnim alatima, optimalnom vremenu cijepljenja, izboru plemke, načinima pripreme i čuvanja plemke. Ujedno, održat će se i škola rezidbe maslina.

Danas je precjepljivanje već podignutih nasada maslina izuzetno aktualna tema. Precjepljivanje je i izvrstan način za očuvanje autohtonih sorti maslina. Pravilnom rezidbom maslina formiramo uzgojni oblik krošnje, osiguravamo prodor svjetla i zraka u samu krošnju, što sve pogoduje boljoj otpornosti na bolesti i štetnike, održavanju stalne rodnosti i olakšavanju berbe maslina.

Zbog ograničenog broja sudionika, za sudjelovanje se je potrebno prijaviti najkasnije do 28. ožujka 2019. a na radionicu ponjeti vlastite škare kako bi se mogli aktivno uključiti u školu rezidbe.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon