RADIONICA IZRADE REPLIKA FOSILA

Tekst: B. D.

Foto: JUPPP

19. i 21. veljače 2019. Javna ustanova Park prirode Papuk bila je domaćin radionici izrade replika fosila pod vodstvom paleontologa dipl. ing. Dražena Japundžića sa Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja u Zagrebu. Radionica je bila namijenjena stručnome kadru, djelatnicima muzeja i javnih ustanova, a prisustvovali su joj djelatnici i suradnici Zavičajnog muzeja Našice, Muzeja Brodskog Posavlja iz Slavonskog Broda, Zavičajnog muzeja Slatina, Gradskog muzeja Požega, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Požeško-slavonske županije, djelatnici Parka prirode i dr. Postupak izrade replika sastoji se u stvaranju silikonskog kalupa od jednoga ili više dijelova u koji se zatim ulijeva materijal od kojega nastaje replika. Na radionici se koristio akristal zbog slične težine s težinom fosila, no repliku je moguće izraditi i od gipsa, betona, poliuretana ili nekog drugog materijala. Izlivenu i osušenu kopiju zatim treba obojiti, a krajnji rezultat savršene su replike koje je često teško razlikovati od originala.

Fosili su ostatci života iz geološke prošlosti. Dio bogate i žive prošlosti Papuka vidljiv je u obliku mnogih atraktivnih fosila koji se mogu pronaći posvuda na Papuku. Oni nam daju vrijedne informacije o davnome okolišu u kojemu su živjeli pa tako znamo da je Papuk nekada bio otok. U plitkim toplim morima oko njega živjeli su koralji, dupini i morski psi, a na obalama su se sunčali tuljani. Da bi se iz fosila izvuklo što više podataka, vrlo je važno da oni dođu u ruke znanstvenika koji su za njih specijalizirani – paleontologa. Fosili osim svoje velike znanstvene i edukativne vrijednosti nedvojbeno imaju i onu estetsku i stoga ih mnogi ljudi žele posjedovati. Broj fosila, posebice onih atraktivnih je ograničen no srećom, kako bi se zadovoljilo sve koji ih žele imati, moguće je izraditi gotovo savršene replike koje će pronaći put do stručnih i obrazovnih institucija, kao i do privatnih kolekcionara.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon