RAB 2019. – EUROPAS SCHÖNSTE WANDERWEGE

Tekst: R. F.

Foto: E. G. / Wandermagazin

Wandermagazin, najčitaniji i najrelevantniji njemački specijalizirani magazin s istoimenim internetskim portalom za teme aktivnog odmora i planinarenja, svake godine u rujnu objavljuje listu najljepših planinarskih staza Europe – Europas Schȍnste Wanderwege. Ove, 2019. godine, na popis dvadesetak najzanimljivijih planinarskih staza Europe njemački turistički medij je uvrstio hrvatski otok Rab i njegovu planinarsku transverzalu u ukupnom izboru od deset zemalja EU. Riječ je svojevrsnoj Wandermagazinovoj preporuci čitateljima koje destinacije obvezno posjetiti tijekom svojeg godišnjeg odmora.

NAUTIČKA DESTINACIJA U KONKURENCIJI PLANINARSKIH ZEMALJA

Zanimljivost odabira Wandermagazina leži u činjenici kako se uz neka odredišta iz tradicionalno planinarskih zemalja, kao što su Austrija, Slovenija, Njemačka, našao i otok Rab, odnosno rapska transverzala Mišnjak – Kamenjak – Fruga – Lopar. Kako se neslužbeno može saznati, jedan od razloga zašto je otok Rab uvršten na ovu prestižnu međunarodnu listu je oduševljenje uredništva Wandermagazina time da na otoku koji je prije svega poznat kao ljetna i nautička destinacija, tako nešto zaista postoji, kao i činjenica da je riječ o dijelu otoka koji je još uvijek gotovo netaknut od ljudi, dok postojeće intervencije u prirodi poput stoljetnih suhozida, ozidanih lokvi, napuštenih mrgara, drvenih ljestvi za prelazak preko suhozida predstavljaju mala remek djela gradnje planinarskih puteva u skladu s prirodom i same su po sebi zanimljivost i svojevrsna atrakcija.

20 KILOMETARA NETAKNUTE PRIRODE MEDITERANA

Rapska transverzala je neuobičajen mediteranski planinarski put, ukupne dužine 21 kilometar, s ukupno 574 metara uspona, na isključivo kamenitoj podlozi koja zahtjeva kvalitetnu opremu i fizički spremne planinare. Zbog težine staze, većini planinarskih rekreativaca preporuča se transverzalu proći u etapama, a mogućnosti za predah nude se na vrhu Kamenjak ili na dijelu staze s odvojkom prema gradu Rabu, uz nastavak svladavanja kompletne transverzale u dijelovima u nekoliko dana. Osim toga, na planinarenje je moguće krenuti iz dva pravca – južno, s Mišnjaka ili iz mjesta Lopar sa sjevernog dijela otoka Raba.

Izvorni tekst na njemačkom jeziku moguće je pronaći u nastavku na internetskoj poveznici specijaliziranog magazina: https://wandermagazin.de/de/44/einzelheft-bestellung/artikel/2333/europas-schonste-wanderwege-2019.html

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon