PUTOVIMA RANKA MARINKOVIĆA

Tekst: Panopticum

Foto: MH

Manifestacija ‘Marinković nas spaja’, koja okuplja učenike iz različitih hrvatskih sredina, održava se četvrtu godinu za redom na Visu od 4. do 7. travnja 2019. godine. Ovogodišnja tema je roman ‘Kiklop’, klasik hrvatske književnosti akademika Ranka Marinkovića. A Kiklop je svakako jedan od ponajboljih romana 20. stoljeća. Organizator programa Marinković nas spaja 2019. je Memorijalna zbirka Ranko Marinković (MZRM), osnovana u Visu 2008. godine kako bi se u rodnom gradu Ranka Marinkovića mogla održavati uspomena na djelo tog velikog hrvatskog književnika. Na prilično izoliranom otoku zbirka nastoji prikupiti što više materijala vezanih uz Marinkovića, te nastoji nizom događanja održati živim Marinkovićevo djelo, približiti ga široj publici, osobito mladima.

OKUPLJANJE MLADIH

Nakon niza kulturnih događanja, izložbi, književnih večeri i slično, Memorijalna zbirka Ranko Marinković utemeljila je manifestaciju pod nazivom Marinković nas spaja na kojoj je u prve tri godine održavanja okupljala učenike iz različitih hrvatskih sredina i to: Split, Brač, Hvar, Zagreb, Varaždin, Vis, Komiža koji zajedno na Visu proučavaju Marinkovićevo književno djelo: kreativno, analitički, originalno, te usvajaju literaturu na školski i dostojanstven način.

UDALJENI OTOK

Uz program MNS promiče se hrvatska književnost i pokazuje kako književna događanja mogu opstati i u malim izoliranim sredinama, pogotovo kad je posjete ugledni predavači. Rezultati programa iznimne su vrijednosti, jer u vrijeme kad je knjiga sve manje popularna, razvija se ljubav prema hrvatskoj književnosti, te književnosti i kulturi općenito, a osim toga donosi i toliko potrebna kulturna događanja na otok Vis, što na ovom udaljenom otoku podiže kvalitetu života.

ZATVORENI KRUG

U sklopu manifestacije održava se i tradicionalni dio programa Putovima Ranka Marinkovića, u sklopu kojeg se obilaze mjesta koja Marinković spominje u svojoj prozi i na njima se čitaju citati iz djela, te izlet po otoku uz posjet grobu Ranka Marinkovića u Komiži. Time se krug zatvara: od rodne kuće u predjelu Kut u gradu Visu, do groba u mjestu Komiža te na taj način Marinković nastavlja spajati učenike-srednjoškolce i njigove profesore te predavače i filmske kritičare. Dakle, njegovo djelo živi , čita se, citira, tumači, a to je ono najvažnije. Manifestaciju od početka održavanja podržavaju Grad Vis i Splitsko-dalmatinska županija i Matica hrvatska, zatim Ogranak MH iz Visa te Zaklada HAZU.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon