PUTEVIMA FRANZA FERDINANDA – ZAŠTO HANDKE JEDE SRBIMA IZ RUKE?

Tekst: R. F.

Foto: SRNA

Reakcije u javnosti BiH, a i šire, ne stišavaju se nakon što je Peteru Handkeu, austrijskom književniku koji negira genocid u Srebrenici i usput daje podršku Miloševićevom režimu, dodijeljena “Velika nagrada Ivo Andrić” u Višegradu. Osporavanom nobelovcu nagradu je uručio redatelj Emir Kusturica. Osim dodijeljene nagrade u Višegradu Peteru Handkeu je u petak, 7. svibnja 2021. u Banjaluci, dodijeljen Orden Republike Srpske. Orden mu je dodijelila predsjednica BH entiteta  Republike Srpske Željka Cvijanović. Inače, njegov sastanak u Vladi RS sa Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović mogli su pratiti samo odabrani mediji. Slučajno ili ne, Handke je u BiH iz Beča stigao zrakoplovom Republike Srpske.

Osim toga, austrijskom nobelovcu Handkeu će i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručiti u Beogradu ponedjeljak, 10. svibnja 2021. Orden Karađorđeve zvijezde. Zasad iz Vučićevog kabineta nisu obrazloženi razlozi dodjele odličja Handkeu.

Podsjetimo, prema presudama Međunarodnog kaznenog suda u Haagu, Višegrad je bio podvrgnut jednom od najopsežnijih i najnemilosrdnijih oblika etničkog čišćenja tokom rata u BiH, a u zločinima koji su se dogodili u Višegradu i okolici ubijeno je oko 3 tisuće Bošnjaka, uključujući oko 600 žena i više od stotinu djece.

Na kraju, umjesto svjetskog priznanja kakvo je, primjera radi, dobio nobelovac Ivo Andrić, kontroverzni austrijski pisac je postao persona non grata u jednom dijelu BiH.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon