PRVO STRUČNO VODSTVO NA LOKRUMU – REZERVATU ŠUMSKE VEGETACIJE

Tekst: R. F

Foto: Rezervat Lokrum.

Javna ustanova Rezervat Lokrum od 16.  svibnja 2020. ponovno je otvorila vrata za svoje goste i posjetitelje, a djelatnici Službe za zaštitu prirode i kulturnu baštinu odradila je prvo stručno vodstvo u 2020. godini na zahtjev posjetitelja posebnog rezervata šumske vegetacije Lokrum. Stručno vodstvo započelo je ispred Lugareve kuće u Portoču uvodnim predavanjem o zakonskoj zaštiti otoka Lokruma te se nastavilo u Botaničkom vrtu. Posjetitelji su se upoznali o osnivanju Botaničkog vrta i uzgoju egzota, projektu obnove i zanimljivim biljnim vrstama. Kulturna baština otoka Lokruma približena je posjetom Maksimilijanovom ljetnikovcu i Benediktinskom samostanu, pripadajućim vrtovima i šetalištu-alameda. Za kraj stručnog vodstva posjećen je geomorfološki fenomen Mrtvo more, slano jezero koje je s morem povezano podzemnim kanalom.

Javna ustanova „Rezervat Lokrum“ svojim posjetiteljima nudi mogućnost stručnog vođenja koje provode djelatnici Rezervata Lokrum, a održava se svaki dan od 11 do 12 sati. Obilazak uključuje sljedeće lokacije: Portoč, botanički vrt, samostanski kompleks, Maksimilijanov ljetnikovac, maslinik i Mrtvo more. Mjesto okupljanja zainteresiranih je ispred Lugareve kuće, a obilasci su besplatni. Brodovi prema otoku iz Dubrovnika prometuju svakih sat vremena, a plovidbeni red objavljen je internetskoj stranici www.lokrum.hr. Kao i do sada može se povoljno kupiti i godišnji pokaz, karta za 10 odlazaka, mjesečni pokaz za studente i umirovljenike i karta za 20 kuna uz predočenje Libertasovog pokaza, a sukladno važećem cjeniku za sezonu 2020. S obzirom na novonastalu situaciju s epidemijom COVID-19 prilikom kretanja po otoku vrijediti će mjere sukladno naputku Hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo koje možete preuzeti na linku: https://www.hzjz.hr/…/Dje%C4%8Dja-igrali%C5%A1ta-i-rekreati…. Prilikom ulaska na brodove djelatnici Rezervata Lokrum, rasporedit će svakog putnika na mjesto koje je predviđeno za sjedanje sukladno naputku NS o obveznom razmaku.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon