PRVI SLUŽBENI POSJET ŠPANJOLSKIH MONARHA HRVATSKOJ

Tekst: N. Jelić/Panopticum

Foto: Ured predsjednika

Predsjednik Republike Zoran Milanović sastao se u srijedu, 16. studenog 2022. s Njegovim Veličanstvom kraljem Španjolske Filipom VI. koji boravi u dvodnevnom službenom posjetu Republici Hrvatskoj zajedno s Njezinim Veličanstvom kraljicom Leticijom.

Nakon svečanog dočeka u Uredu Predsjednika Republike, predsjednik Milanović i njegova supruga prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović, kao domaćini, razgovarali su s kraljem Filipom VI. i kraljicom Leticijom, a potom je održan bilateralni sastanak dvaju izaslanstava. Na sastanku je izraženo zadovoljstvo bilateralnim odnosima Republike Hrvatske i Kraljevine Španjolske, koje su dvije prijateljske i savezničke zemlje, članice Europske unije i NATO-a. Njegovo Veličanstvo Kralj Filip VI. i predsjednik Milanović osvrnuli su se i na blisku znanstvenu suradnju dviju zemalja koja je posebno obilježena zajedničkim partnerstvom u projektu DONES. Na sastanku se razgovaralo i o aktualnim europskim i globalnim temama, uključujući sigurnosnu krizu na području istočne Europe koju je uzrokovala ruska agresija na Ukrajinu.

Dolazak španjolskog kralja Filip VI. i kraljice Leticije u Zagreb prvi je službeni posjet španjolskih monarha Hrvatskoj. Španjolski kralj i kraljica borave u službenom posjetu Hrvatskoj u godini kada se obilježava 30. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Kraljevine Španjolske, a s ciljem potvrde izuzetno dobrih međudržavnih odnosa te davanja poticaja za njihov daljnji razvoj.

Nakon sastanka u Uredu predsjednika Republike, Njihova Veličanstva španjolski kralj Filip VI. i kraljica Leticija i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović i supruga predsjednika prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović zajedno su položili vijenac na Spomenik domovini, središnji hrvatski spomenik žrtvama i pobjedi u Domovinskom ratu, te hrvatskoj državi. Tijekom večeri, predsjednik Milanović i prof. dr. sc. Musić Milanović priredit će i svečanu večeru u čast kralja Filipa VI. i kraljice Leticije koja će se održati u Uredu Predsjednika Republike.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon