PRVI NASTUPNI POSJET TINE KRCE U KOPENHAGENU

Tekst: B. D.

Foto: MVEP

Novopostavljena veleposlanica Republike Hrvatske u Kraljevini Danskoj, Tina Krce sastala se 11. veljače 2019., u Ministarstvu vanjskih poslova Kraljevine Danske, sa Stalnim državnim tajnikom za vanjske poslove, veleposlanikom Larsom Gertom Lose. Uz dobrodošlicu kao nova veleposlanica RH u Kraljevini Danskoj, na sastanku su istaknuti prijateljski odnosi dviju država, uz obostranu želju za daljnjim produbljivanjem i jačanjem partnerstva unutar EU i NATO, uz jačanje suradnje u svim područjima, a osobito u području gospodarstva i energetike – obnovljivih izvora energije, u čemu Danska ima veliko iskustvo koje bi rado podijelila s Hrvatskom.

Također, istaknuto je i kako je Hrvatska u Danskoj poznata kao popularna turistička destinacija – porast broja danskih turista omogućuje i veliki broj izravnih letova u više hrvatskih gradova za vrijeme turističke sezone. U Danskoj trenutno živi oko 2500 hrvatskih državljana. Do prije nekoliko godina hrvatska populacija brojala je oko 1000 osoba, od kojih se većina bila doselila 1960-ih godina, a manji broj 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća. Među pridošlima 1990-ih godina najviše je bilo Hrvata iz BiH. Trend se promijenio ulaskom Hrvatske u EU pa se od srpnja 2013. bilježi porast hrvatskih useljenika.

Da podsjetimo, veleposlanica Republike Hrvatske u Kraljevini Danskoj, Tina Krce predala je, u petak 18. siječnja 2019. godine, kopije vjerodajnica šefu Protokola Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Danske veleposlaniku Michaelu Zilmeru-Johnsu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon