PROSVJED PROTIV KRUZERA U VENECIJI UVOD U NJIHOVO OTKAZIVANJE

Tekst: M. Šamanić

Foto: MSC

Stanovnici Venecije predvođeni gradonačelnikom Luigijem Brugnarom prosvjedovali su u subotu, 8. lipnja 2019. protiv pošati kruzera, a okidač prosvjedu dogodio se prije tjedan dana kada je američki kruzer MSC prilikom sidrenja udario u privezanu turističku brodicu. Naime, pomorska nesreća je iznova potaknula polemiku o šteti koju Veneciji nanose golemi kruzeri.

Prema dostupnim statističkim podacima Venecija prima oko 30 milijuna turista godišnje, a velik dio te brojke otpada na putnike s kruzera. U takvim okolnostima trpe ekologija, infrastruktura i kvaliteta života stanovnika Venecije. Osim toga, i stručnjaci, među kojima i konzervatori, već dugi niz godina upozoravaju da kruzeri pridonose ubrzanoj eroziji temelja Venecije.

U slučaju da se Venecija izbori za otkazivanje kruzera s izrazito utjecajnim pomorsko-turističkim lobijem, u mogućem scenariju mogao bi se povečati pritisak na hrvatske luke, posebno Dubrovnik, u većoj brojci pristajanja plovećih hotela.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon