PROSTITUCIJA U KNJIŽEVNOSTI I NA PLOČNICIMA RIJEKE

Tekst: Panopticum

Foto: GKR

Gradske knjižnice Rijeka, ogranak Trsat povodom Dana žena u četvrtak, 5. ožujka 2020. u 19 sati organizira okrugli stol s razgovorom o zanimljivoj i kontroverznoj temi – ženama koje se bave ili su se bavile “najstarijim zanatom” u svijetu ali i u lokalnoj sredini grada Rijeke. Program se odvija u suradnji sa MO Grad Trsat.

Tema razgovora za zadaću ima osvijestiti kompleksne i raznolike pozicije žena kroz povijest i danas. Ovaj put tema su žene za koje se obično kaže kako se bave “najstarijim zanatom na svijetu”. Već naziv zanimanja upućuje na nešto što svi znamo, ali ne želimo imenovati. Dakle, riječ je o prostitutkama i prostituciji, koja kako povijest govori postoji još od prvih civilizacija, a danas čine najveći dio sada već razvijene industrije.

Naime, zanat kojim su obilježene prostitutke dio je ženske povjesti i zato je kao temu ne treba preskakati ili izbjegavati. Prostitucija je od antike prisutna u urbanom življenju, pa tako i u Rijeci . Bit će riječ o poznatim prostitutkama / bludnicana / muzama u povijesti, o gradskim statutima koji su zakonodavno uređivali prostituciju, o razvoju toga zanata u Rijeci sve do danas kao i o leksici koja u svakodnevnom govoru poprima šira značenja, a prisutna je i u književnosti. Osnovna ideja je progovoriti o prostituciji i prostitutkama bez osude i prezira, promatrati to kao društvenu pojavu koja se mijenja i prilagođava kako se i društvo mijenja i naglasiti da tu pojavu čine uglavnom žene iza kojih stoji složena priča, osobnost, glas, a ništa od toga se ne čuje, jer je društvena osuda okoline prejaka i uglavnom jednostrano usmjerena.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon