PRONALAZAK ŽIVIH PERISKI U AKVATORIJU ROVINJA

Tekst: Panopticum

Foto: CIM

Centar za istraživanje mora iz Rovinja predvođen timom dr. sc. Andreja Jaklina objavio je prije nekoliko dana, odnosno 24. rujna 2021. godine, službenu vijest o pronalasku živih periski na užem području rovinjskog akvatorija. Naime, nakon terenske provjere na dojavljenoj morskoj lokaciji tim CIM je pronašao živu perisku koja „raste“ iz kamena, na 3 metra dubine. Nakon toga je pregledana i šira okolica te je pronađena još jedna živa periska, nešto manja, na dubini od 2,2 metra.

Udaljenost između živih primjeraka periski je oko 110 metara, a pozicija takva da nema opasnosti od sidrenja, pa ni radoznalih plivača. S obzirom da je Sv. Eufemija zaštitnica grada Rovinja, dr. sc. Jaklin iz CIM-a imenovao je žive periske prema zaštitnici Rovinja – Fuma I i Fuma II.

Podjetimo, plemenita periska (Pinna nobilis), najveći mediteranski školjkaš i endem Sredozemnog mora, kritično je ugrožena vrsta te joj prijeti izumiranje. Navadeni nalaz CIM-a iz Rovinja dolazi u vrijeme kada znastvenici sredinom studenoga 2021. godine planiraju iz Jadranskog mora izvaditi kolektore i utvrditi nalazi li se u njima mlađ najvećeg mediteranskog školjkaša koji je od jeseni 2016., kada ga je napao nepoznati parazit, izložen masovnom pomoru.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon