PROMJENOM ZAKONA 52 TISUĆE RADNIKA NA MINIMALCU SE NEMA ČEMU NADATI

Tekst: Panopticum

Foto: RF

Nakon što je nekoliko sindikata (Novi sindikat, RIS, NSRH, TEHNOS i neke sindikalne središnjice) poslalo saborskom Odboru za rad svoje primjedbe Zakona o minimalnoj plaći, a putem Radničke fronte i odgovarajuće amandmane, 26. listopada 2021. su svi zajedno održali konferenciju za medije kako bi ukazali na važnost Zakona o minimalnoj plaći i njegovom utjecaju na plaće i status radništva općenito.

Naime, u četvrtak, 28. listopada 2021. vladajući će u Saboru pokušati mijenjati Zakon o minimalnoj plaći ali, čini se, da se 52.000 ljudi na minimalcu nema čemu  posebno nadati.

Budući iz nekog razloga tema o donošenja Izmjena i dopuna zakona o minimalnoj plaći u medijima nije dovoljno zastupljena, građani nisu stekli dojam koliko je ona važna. Prema sindikalistima i RF-u potrebno je jasno definirati kako plaću nije moguće ugovoriti u iznosu manjem od brutto minimalne plaće. Takva definicija spriječila bi manipuliranja dodacima prilikom obračuna plaća. Kod velikog broja radnika radili oni više ili manje prekovremeno, nedjeljom, blagdanom, isplaćena plaća je gotovo jednaka svaki mjesec.

Podsjetimo, vlada RH krenula je u izmjene Zakona o minimalnoj plaći s obrazloženjem kako je, između ostaloga, potrebno spriječiti zlouporabe u provedbi zakona. Međutim, ovaj prijedlog ne samo da neće spriječiti zlouporabe, već će u nekim segmentima i dodatno omogućiti manipuliranje s iznosima plaća, tvrde iz sindikata i RF-a.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon