MIJENJAJMO ZNANJEM – PROJEKT “SLOBODA GOVORA I GOVOR MRŽNJE U 21. STOLJEĆU”

Tekst: J. Babic/M. Bekina

Foto: Udruga Meritokrat

Poštovani,

javljamo se iz studentske udruge Meritokrat s Pravnog fakulteta u Zagrebu koja svojim različitim projektima pokušava raditi na izgradnji boljeg i pravednijeg društva. Jedan od projekata na kojem smo marljivo radili proteklih mjeseci jest projekt „Mijenjajmo znanjem“ usmjeren na aktivnosti vezane uz obrazovanje srednjoškolaca.  Tako smo u Prvoj gimnaziji u Zagrebu u suradnji s profesoricom Zlatom Paštar proveli interaktivne radionice pod naslovom „Sloboda govora i govor mržnje u 21. st.” S učenicima četvrtih razreda razgovarali smo o tome što za njih znači sloboda, ima li ona granice te što za njih predstavlja govor mržnje.

U jesen 2020. godine kada smo krenuli raditi na ovom projektu nismo bili niti svjesni da će danas, u vrijeme njegove izvedbe ovo biti jedna od najaktualnijih tema. Zadnjih tjedana svjedočili smo vrlo burnoj raspravi na društvenim mrežama, nastavno na tragičan slučaj djevojčice iz Nove Gradiške, ali i nedavnoj presudi Europskog suda za ljudska prava u povodu verbalnog zlostavljanja od strane profesora matematike u jednoj hrvatskoj srednjoj školi. Sve se to događa u vrijeme kada se donosi novi Zakon o elektroničkim medijima u kojem se traži balans između zabrane govora mržnje i ograničavanja slobode govora na društvenim mrežama.

U prilogu šaljemo priopćenje u kojem su ukratko opisani projekt i aktivnosti.

Srdačno,

Josipa Babić i Mihaela Bekina/ UDRUGA MERITOKRAT

Voditeljice projekta „Mijenjajmo znanjem“

„Posljednjih tjedana pitanje slobode govora odnosno njezinog ograničavanja vrlo je aktualna tema u hrvatskoj javnosti. Tako smo neki dan mogli svjedočiti donošenju presude  Europskog suda za ljudska prava u slučaju verbalnoj nasilja nad učenikom u jednoj hrvatskoj srednjoj školi.

Učenik je bio izložen uvredama od strane svog profesora matematike koji ga ja nazivao „moronom, idiotom, budalom i seljačinom“, čime mu je prouzrokovao teške psihičke posljedice. Njegova obitelj pokušala je pronaći zaštitu svojih prava pred različitim institucijama u Hrvatskoj, međutim njihovi pokušaji bili su bezuspješni. Nakon što su iscrpili sva domaća pravna sredstva, obratili su se Europskom sudu za ljudska prava koji je zaključio kako su vlasti Republike Hrvatske propustile adekvatno reagirati u ovom slučaju, čime je učeniku povrijeđeno pravo na poštovanje privatnog i obiteljskog života, te mu treba isplatiti naknadu štete u iznosu od 7.500 eura.

Zadnjih godina pitanje što se može smatrati govorom mržnje sve je učestalije, pronalazak adekvatnog balansa između ograničavanja slobode govora i suzbijanja govora mržnje postaje sve teže.

Upravo zato, u sklopu studentske udruge Meritokrat s Pravnog fakulteta u Zagrebu, u suradnji s Prvom gimnazijom u Zagrebu i profesoricom Zlatom Paštar provedene su interaktivne radionice na temu „Sloboda govora i govor mržnje u 21. st“. S učenicima četvrtih razreda razgovarali smo o tome što za njih znači sloboda, ima li ona granice te što za njih predstavlja govor mržnje. Učenici su pokazali izniman interes za ove teme, izražavali su svoje mišljenje te kritički promišljali o problemima koji okružuju sve nas.  S obzirom da su upravo mladi ljudi najveći korisnici društvenih mreža, edukacija o ovim temama vrlo je važna i može biti svojevrsni preventivni mehanizam u suzbijanju negativnih pojava u našem društvu.

Ovim i sličnim projektima udruga Meritokrat daje svoj doprinos poticanju društvenih promjena i izgradnji boljeg društva. Više o udruzi Meritokrat i njenim projektima možete pronaći na webu i društvenim mrežama.“

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon