PROJEKT “INSULA AURI 2019.” NA OTOKU KORALJA

Tekst: Panopticum

Foto: TZ Zlarin

Velika BIUS-ova terenska nastava ove godine se održava na otoku Zlarinu u sklopu projekta “Insula Auri 2019.” u periodu od 1. do 8. svibnja 2019. godine. Naime, svake godine članovi BIUS-a organiziraju Istraživačko-edukacijski projekt popularno zvan “Veliki teren” i istraživačke projekte na kojima članovi istražuju bioraznolikost Hrvatske, skupljaju terensko iskustvo, održavaju edukaciju studenata i javnosti te podižu svijest o zaštiti prirode.

Ovaj 21. po redu Istraživačko – edukacijski projekt po mnogočemu se razlikuje od prethodnih. Ne tako daleke 2016. godine francuska udruga SMILO (Small Island Organisation) pokrenula je proceduru etiketiranja Zlarina kao “održivog otoka”, a na njihov poziv i BIUS će dati svoj doprinos ovom cilju. Istraživanja će provoditi 17 sekcija zajedno sa svojim mentorima, a na terenu će im se pridružiti i brojni drugi suradnici. U sklopu projekta dogovorena je suradnja s nekoliko osnovnih škola Šibensko – kninske županije u kojima će se održati predavanja i tematske radionice.

Na terenskoj nastavi trebali bi se dobiti odgovori – kojih biljaka ima na Zlarinu i koje su od njih ljekovite? Što je to toliko zanimljivo u suhozidima? Koje tajne krije podmorje otoka? Koliko na Zlarinu ima vrsta šišmiša i koje životinje možemo pronaći u špiljama? Ima li na otoku zaštićenih vrsta puževa i koje se ptice ondje gnijezde?

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon