PROGRAM TRENINGA ZA PREODGOJ NEPOŽELJNIH

Tekst: Filip Dukić

Foto: Fox News

Dolazak Elona Muska na čelo Twittera donekle je promijenio percepciju društva kada je u pitanju sloboda govora i cenzura. Budući da su društvene mreže alat pomoću kojega se kreira javno mnijenje; Twitter je s novim vlasnikom radikalizirao (za protivnike slobode) svoje poglede i ušao u sferu gdje se mladi umovi lijeve političke provenijencije gnušaju nad objavama i ljudima čiji su profili revitalizirani.

Signaliziranje vrlina, ušutkavanje konzervativnog mišljenja i svjetonazora, na neki način su se udomaćili na svim velikim i važnijim društvenim mrežama.

Jordan Peterson, popularni kanadski klinički psiholog, koji je slavu stekao tako da je upozoravao na novonastali val progresivaca koji narušavaju ljudsku civilizaciju, gdje potonji negiraju i zakone biologije (prirode) – dobio je obavijest da mora ići na takozvanu reedukaciju.

Sveučilište iz Ontarija naredilo je da se podvrgne terapiji koja će mu pomoći da se njegovo društveno stanje (njegove objave i utjecaj među mladim ljudima) stabilizira. Peterson bi mogao izgubiti licencu i posao ako se ne podvrgne ovom orwelijanskom procesu.

Groteskna vijest koja kao da je nastala iz lošeg distopijskog romana – pokazuje da kulturni rat poprima novu formu. Više ne postoji prikrivanje namjera da se društvo izmijeni iz temelja, društvo što barem išlo u smjeru da se zadrži vlastita svijest pojedinca – već sada Zapad jasno preko akademskih institucija udara u figure koje donekle pokušavaju održati drugu stranu mišljenja. Ranije, perfidno subverzivno djelovanje akademskih institucija sada je zamijenjeno otvorenim ratom.

Stanje zapadnog društva je toliko loše da se najobičniji postulati logike smatraju rasističkima, ksenofobnima, homofobnima…

Američki društveni komentator Matt Walsh napravio je zastrašujući dokumentarac pod nazivom „Što je žena?“ koji je moguće pronaći na mrežnim stranicama. U dokumentarnom filmu koji se bavi rodnom ideologijom – mogu se vidjeti razmišljanja doktora, psihologa, običnih ljudi o pitanju navedenom u naslovu filma.

Da bi se (barem jednim dijelom jer je nemoguće objasniti ovako složeno pitanje u kratkom članku) donekle objasnila trenutna situacija; potrebno je pročitati što postmoderni filozofi pišu o strukturi društva i potrebnim akcijama za njezinu promjenu.

Iako negira pridjev postmoderni kao i apoziciju filozof – Jean Baudrillardu govori o pojmu „simulakrum“ svojevrsnoj simulaciji stvarnosti –  odnosno slici ili modelu koji prolaskom vremena biva novi realitet, da bi je na kraju potpuno nadomjestio ne samo stvarnost – već i istinu.

Jedan od glasovitih predstavnika postmoderne Frederick Jameson – nadogradio je to razmišljanje i nastavio postmodernu „tradiciju“ koja njeguje razmišljanja o potrebi gubitka osjećaja historičnosti i spacijalizacije kulture koja  je dovela do pojave naziva postmoderni pastiš. Postmodernizam pretvara povijest događaja (zbiljskih događaja) u niz ispražnjenih stilskih tvorbi podložih komodifikaciji, donekle i nihilizmu.

Pastiš nalaže da je potrebno izgubiti svaku vezu s povijesnom zbiljnošću, a povijesne se reference sada shvaćaju samo kao skup žanrova, stilova, parodije.

Vijest da je Jordan Peterson dobio nalog da mora pristupiti ideološkom, ne edukaciji, čak ni preodgoju, nego pritvoru – smjer je u kojem se ne gubi samo povijesna zbiljnost koju je uništila postmoderna – već je i smjer koji uništava stvarnost. Ta stvarnost nije samo stvarnost koju nam nude mediji, to je i ona zbiljska stvarnost – ona koju svaki dan doživljavamo oko sebe i prema kojoj stvaramo odluke i razmišljanje o ovome svijetu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon