PROGRAM PREDSJEDANJA HR VIJEĆEM EU

Tekst: D. S.

Foto: Vlada RH

Koncem prosinca 2019. godine na 199. sjednici Vlade RH usvojen je Program predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2020. godine. Riječ je o dokumentu u kojem su navedene i detaljno razrađene sve mjere i aktivnosti kojima će se RH prioritetno baviti tijekom svog predsjedanja Vijećem EU, a koji je Hrvatska pripremila vodeći se nacionalnim prioritetima, u skladu sa smjernicama novog Strateškog programa Europske unije 2019. – 2024. te nastavljajući se na osamnaestomjesečni program rada Vijeća predložen od Rumunjske, Finske i Hrvatske, koji je odobren na sastanku Vijeća EU-a za opće poslove u prosincu 2018. godine.

Šestomjesečni Program predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU sačinjavaju četiri cjeline :

  • Europa koja se razvija
  • Europa koja povezuje
  • Europa koja štiti
  • Utjecajna Europa

Ta četiri prioriteta objedinjena su pod jedinstvenim nazivom „Snažna Europa u svijetu punom izazova“, koji sažima viziju Europe koja djeluje u korist svojih država članica i svojih građana.

Prioritetne teme i aktivnosti razrađuju se kroz deset sastava Vijeća EU te na sveobuhvatan način opisuju očekivanu dinamiku rada hrvatskog predsjedništva na najvažnijim dosjeima, pri čemu će Hrvatska raditi kao neutralan posrednik, gradeći suradnju i dogovor među državama članicama u duhu konsenzusa i međusobnog poštovanja.

DINAMIČNO PREDSJEDANJE EU

Govoreći o Programu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije 1. siječnja – 30. lipnja 2020. godine, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković zahvalio je svim resorima koji su sudjelovali u izradi ovog cjelovitog dokumenta koji, kako je istaknuo, dobro pozicionira predsjedanje Hrvatske i kroz strateški program EU u razdoblju 2019-2024. koje je usvojilo Vijeće u lipnju 2019. godine.

Premijer je istaknuo da svaka formacija Vijeća ima i svoje zakonodavne aktivnost, kazavši da očekuje od svih onih koji će sudjelovati u njima da zajedno s nadležnim povjerenicima i sa službama Vijeća i kroz dijalog i trijalog nekada s Europskim parlamentom vode računa o tome koji će zakonski dosjei doći u fazu usvajanja.

NAPUTAK JAVNOSTI DA PROUČE PRILOŽENI DOKUMENT

Navodeći aktivnosti koje nam predstoje, Plenković je podsjetio da ćemo već u tjednu od 7. siječnja 2020. godine imati vrlo intenzivan i dinamični slijed zbivanja.
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman dodao je kako je ovo povijesni dan za Vladu i hrvatsku državu te zahvalio svim kolegicama i kolegama ministrima koji su sudjelovali u kreiranju ovog povijesnog dokumenta, dodavši kako će predsjedanje pridonijeti jačanju utjecaja i vidljivosti Hrvatske u međunarodnim odnosima te da ankete pokazuju kako raste podrška europskom putu među hrvatskim građanima.

Kompletan program možete preuzeti na internetskoj poveznici: Program hrvatskog predsjedanja Vijećem EU

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon