PROF. MAJA SERŠIĆ NIJE IZABRANA ZA SUTKINJU ICJ U HAAGU

Tekst: M. Šamanić

Foto: MVEP/UN

Maja Seršić, hrvatska kandidatkinja za sutkinju Međunarodnog suda u Haagu (ICJ), jedno o pet glavnih tijela UN-a, nije izabrana glasovanjem održanim u četvrtak, 12. studenog 2020. u UN-u u New Yorku. Za suce ICJ-a u Haagu za razdoblje od 2021. do 2030. godine izabrani su Yuji Iwasawa iz Japana, zatim Georg Nolte iz Njemačke, Julia Sebutinde iz Ugande, Peter Tomka iz Slovačke i Xue Hanqin iz Kine.

Inače, Republika Hrvatske je kandidiranjem prof. Maje Seršić u visoko pravosudno tijelo UN-a još jednom željela potvrditi predanost multilateralizmu, poštovanju i promoviranju međunarodnog prava i pravila međunarodnog poretka te nastaviti podržavati ulogu Međunarodnog suda pravde.

Da podsjetimo, prof. Maja Seršić predstojnica je Katedre za međunarodno pravo na pravnom fakultetu u Zagrebu. Bila je suzastupnica u tužbi Hrvatske protiv Srbije za genocid, zastupnica Vlade i voditeljica tima RH pred arbitražom sa Slovenijom, a od 2002. godine je arbitar za rješavanje sporova o okolišu na Stalnom arbitražnom sudu u Haagu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon