PROF. BJELICA DOBITNIK PLAKETE UNIVERZITETA CRNE GORE

Tekst: B. D.

Foto: Rektorat UCG

Dobitnik Plakete Univerziteta Crne Gore za doprinose u znanstveno-istraživačkom i umjetničkom radu u 2019. godini je prof. dr. Duško Bjelica koji je doprinio povećanju vidljivosti istraživačkih aktivnosti na Univerzitetu Crne Gore kroz ostvareni broj citata i publicirane radove u časopisima na SCI/SCIE listama tijekom 2019. godine, te rezultate postignute u razvoju znanost u oblasti društveno-humanističkih nauka. Naime, prof. Bjelica dospio je na prvo mjesto u svijetu na Google Scholar pretraživaču sa više od 6850 citata njegovih naučnih radova koji se tiču sportskog treninga. Do sada je, kao autor i koautor, objavio preko 400 radova u međunarodnim časopisima i na konferencijama, kao i 65 knjiga – znanstvenih i stručnih monografija i udžbenika. Njegov znanstveni rad pod naslovom „Porast indeksa tjelesne mase u ruralnim područjima glavni je pokretač globalne epidemije gojaznosti kod odraslih“ objavljen je u jednom od najprestižnijih svjetskih časopisa „Nature“.

Osim toga, profesor Bjelica uređuje crnogorski časopis o sportskoj nauci i medicini Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine, zajedno sa prof. dr. Stevom Popovićem, u kojem se objavljuju odabrani radovi  konferencije Crnogorske sportske akademije, a koji je indeksiran u svjetskim bazama, među kojima je i WOS.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon