PROF. ANTONIJA MLIKOTA SA ZADARSKOG SVEUČILIŠTA DOBILA DRŽAVNU NAGRADU ZA ZNANOST

Tekst: F. R.

Foto: N. list

Na sjednici Odbora za podjelu državnih nagrada za znanost održanoj 21. studenoga 2022. godine donesena je Odluka o dodjeli državnih nagrada za 2021. godinu. U području humanističkih znanosti godišnju nagradu dobila je prof. dr. sc. Antonija Mlikota s Odjela za povijest umjetnosti Sveučilište u Zadru. Prema obrazloženju Odbora, prof. dr. sc. Antonija Mlikota nagrađena je godišnjom nagradom za znanost za iznimno znanstveno dostignuće za knjigu pod naslovom “Zadar – obnova i izgradnja nakon razaranja u Drugome svjetskom ratu” u izdanju Školske knjige.

Profesorica Antonija Mlikota u svojoj knjizi opsežnim istraživanjem arhivskih, medijskih, ali i svih drugih mogućih izvora, rekonstruira stanje razrušenoga grada Zadra nakon II. svjetskog rata, te etape i sudionike odlučivanja o obnovi, zatim planere, projektante i graditelje. U trajnom pitanju odnosa starog i novog prof. Mlikota je našla primjer postupka koji nadilazi pojedinačni slučaj i afirmira opća vrijednosna stajališta i mogućnosti.

Naime, grad Zadar koji je već 1202. godine upoznao zločin političkog žrtvovanja, u Drugome svjetskom ratu postao je zapravo ritualna politička žrtva, potpuno izgubivši trećinu svoga povijesnog tkiva, a u trećini preživjevši u ruševinama. Zadar je na taj način postao metodološki jedan od najizazovnijih primjera svjetske urbane obnove koja je unosom novih ostvarenja u naslijeđenu matricu, prihvaćena kao pozitivna paradigma u svjetskoj teoriji urbanih rekonstrukcija.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon