PRIRODA UŽIVO: PREDAVANJE O TAJNAMA SVEMIRA

Tekst: D. Hrupec

Foto: A. A. A.

U četvrtak, 10. veljače 2022. s početkom u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5 u Zagrebu znanstveno-popularizacijsko predavanje će održati Ante Radonić pod nazivom “Svemirski teleskop James Webb – u potrazi za tajnama svemira”.

Naime, nakon uspješnog lansiranja svemirski teleskop James Webb stigao je na svoje odredište, milijun i pol kilometara daleko od našeg planeta. Zašto je konstrukcija ovog najskupljeg astronomskog instrumenta tako neobična? Kako će ovaj jedinstveni teleskop biti pripremljen za znanstvena istraživanja? Kako će istraživati? Što možemo očekivati? Možemo li saznati kakve su atmosfere drugih svjetova, planeta koji kruže oko drugih zvijezda? Trebali bi jasnije vidjeti područja gdje se rađaju nove zvijezde i planeti. Hoće li nam omogućiti dosad najdublji pogled u svemir? Bit će uzbudljivo vidjeti kako su izgledale galaksije ranog svemira prije trinaest i pol milijardi godina.

Ante Radonić je više od 40 godina radio u Tehničkom muzeju Nikola Tesla na radnom mjestu voditelja planetarija gdje je redovito održavao predavanja za školske grupe, studente i građane. U slobodnom vremenu mnogo se bavio popularizacijom astronomije, astronautike i raketne tehnike. Širom Hrvatske održao je više od 800 javnih predavanja. Napisao je nekoliko stotina popularnih članaka u časopisima, tjednicima i dnevnim listovima. Najviše je pisao za časopis zagrebačke Zvjezdarnice “Čovjek i svemir” te za časopis “Priroda”. Dobio je nagradu za životno djelo Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2013. godinu. Od 1996. godine stalni je stručni suradnik popularne i aktualne tjedne emisije “Andromeda” utorkom od 20 sati na II. programu Hrvatskog radija.

Podsjetimo, Hrvatsko prirodoslovno društvo organizira ciklus znanstveno-popularizacijskih predavanja pod nazivom Priroda uživo. Arhiva prošlih predavanja dostupna je na https://hpd.hr/priroda-uzivo/arhiva-proslih-predavanja/ a videozapisi na https://hpd.hr/priroda-uzivo/videozapisi-predavanja/

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon