PRIRODA UŽIVO: KROĆENJE KAOSA

Tekst: D. Hrupec

Foto: TED/Algebra

U petak, 17. prosinca 2021. s početkom u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5 u Zagrebu predavanje pod nazivom “Kroćenje kaosa”  održati će izv. prof. dr. sc. Davor Horvatić u sklopu ciklusa znanstveno – popularizacijskih predavanja pod nazivom Priroda uživo.

Predavanje će pokriti teme iz širokog opusa fizičara S. Manabea, K. Hasselmanna i G. Parisija kojima je  2021. godine dodjeljena Nobelova nagrada iz fizike i od kojih sva trojica nisu mogli izbjeći kvantnu teoriju polja, a neki su uspjeli opisati čak i ponašanje jata ptica. Pritom jedna polovica Nobelove nagrade ide Syukuru Manabeu i Klausu Hasselmannu za fizičko modeliranje Zemljine klime, kvantificiranje varijabilnosti i pouzdano predviđanje globalnog zagrijavanja, a druga polovica Giorgiju Parisiju za otkriće međuigre nereda i fluktuacija u fizičkim sustavima na skalama koje se protežu od atomskih do planetarnih razmjera. Ovaj opis iza sebe krije zanimljivu međuigru šuma i signala te pronalaženja energijskog minimuma u konfiguracijama za koje kažemo da su frustirane.

Davor Horvatić je izvanredni profesor na Fizičkom odsjeku zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Glavno područje njegovog istraživanja je kvantna kromodinamika (ili teorija jake sile) na konačnim temperaturama i gustoćama materije. Pored toga, bavi se i fizikom kritičnih fenomena koja ima širok spektar interdisciplinarnih primjena u raznim granama znanosti. U slobodno vrijeme popularizira znanost: na festivalima znanosti, konvencijama znanstvene fantastike, Fotosofiji, u knjižnicama te u radijskim i TV-emisijama.

Podsjetimo, Hrvatsko prirodoslovno društvo organizira ciklus znanstveno-popularizacijskih predavanja pod nazivom Priroda uživo. Predavanja se održavaju dvaput mjesečno u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića. Arhiva prošlih predavanja dostupna je na https://hpd.hr/priroda-uzivo/arhiva-proslih-predavanja/ a videozapisi na https://hpd.hr/priroda-uzivo/videozapisi-predavanja/

Ulaz u Knjižnicu je slobodan ali dopušten isključivo uz predočenje EU digitalne COVID potvrde ili drugog odgovarajućeg dokaza o cijepljenju, preboljenju odnosno testiranju.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon