PRIPADNIK MINHENSKE BOJNE POZIVAO NA RED VELEPOSLANICU KINE ZBOG LJUDSKIH PRAVA

Tekst: B. D.

Foto: MVEP

U jeku pandemije korone državni tajnik za političke poslove Frano Matušić održao je telefonske razgovore 19. i 24. ožujka 2021. s kineskom veleposlanicom u Republici Hrvatskoj, Xu Erwen vezano za odluku o usvajanju prvog paketa iz režima EU sankcija i to zbog kršenja ljudskih prava, koji nameće ograničavajuće mjere protiv četiri fizičke osobe i jedan subjekt iz Kine. a koja su odgovorna za teška kršenja i zloporabu ljudskih prava u različitim državama svijeta.

Matušić je naglasio kako Europski režim sankcija zbog kršenja ljudskih prava nije usmjeren protiv država, već za cilj ima uvesti pozitivne globalne promjene u području ljudskih prava, u skladu s europskim vrijednostima, koje RH kao zemlja članica dijeli. Obavijestio je veleposlanicu kako su odluku o usvajanju paketa zemlje članice donijele jednoglasno, temeljem vjerodostojnih i pravno valjanih informacija.

Državni tajnik izrazio je žaljenje što je Kina odlučila nametnuti sankcije protiv europskih fizičkih osoba i subjekata koji su iskorištavali svoju slobodu izražavanja. Naglasio je potrebu da se nastavi dijalog o tom pitanju s Kinom, utemeljen na uzajamnom poštovanju i razumijevanju. Europska je unija otvorena za konstruktivnu kritiku i dijalog o statusu ljudskih prava kako u EU, tako i u Kini. Matušić je zaključno podcrtao važnost koju RH pridaje unaprjeđenju dobrih i prijateljskih bilateralnih odnosa s Kinom, kao i nastavku dijaloga o pitanjima od uzajamnog interesa.

Da podsjetimo, za gospodinom Matušićem se vuku repovi još iz 1991. godine kada je javno etiketiran zbog napuštanja Dubrovnika u trenutku kada je počela agresija na dubrovačko i neretvansko područje, te ga se zbog toga već godinama s političkih govornica proziva da je ratnih godina bio član “minhenske bojne” u kojoj je bezbrižno svirao flautu i orgulje. Prije nego što je došao na funkciju državnog tajnika za političke poslove, dubrovčanin Frano Matušić je obnašao dužnost državnog tajnika za turizam.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon