PRIKRIVA LI SRBIJA MJESTA RATNIH ZLOČINA U BIH GRADNJOM HIDROCENTRALA?

Tekst: Panopticum

Foto: RTS

Kako javljaju pojedini mediji u BiH, Udruženje žrtava rata “Foča 92-95.” zatražilo je prije nekoliko dana ponovno obustavljanje pripremnih radova za izgradnju hidroelektrane “Buk Bijela” nedaleko od toga grada. Razlog za obustavu građevinskih radova su neposredna saznanja da se na tom lokalitetu nalaze posmrtni ostaci fočanskih Bošnjaka, uglavnom logoraša zatočenih 1992. u Kazneno-popravnom zavodu Foča.

Naime, Buk Bijela, zatim gimnazija u Foči i osnovna škola u Kalinoviku su objekti koji su korišteni za zatočenje i silovanje žena od sredine 1992. godine. Udruženje žrtava rata Foča 92-95. i dalje traga za posmrtnim ostacima više od 600 osoba.

Da podsjetimo, hidroelektranu Buk Bijela s još dvije hidroelektrane koje čine hidroenergetski sistem “Gornja Drina” mimo zakona gradi entitet Republika Srpska zajedno sa Srbijom, a ne država Bosna i Hercegovina. Naime, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković upozorila je još sredinom 2021. godine Srbiju kako dovodi u pitanje dobrosusjedske odnose dviju država investirajući u gradnju hidroelektrane na Drini bez suglasnosti tijela državne vlasti u BiH. Prema neslužbenim informacijama ukupna vrijednost investicije je 520 milijuna eura.

Zalijevanje betonom kamena temeljca kojim se prema navodima Udruženja žrtava rata Foča pokušavaju prikriti tragovi ratnih zločina nad Bošnjacima, predvodili su u svibnju 2021. predsjednici vlada Srbije i Republike Srpske – Ana Brnabić i Radovan Višković.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon