PRIKAZ KNJIGE “KEMIČAR U KUĆI” NENADA RAOSA

Tekst: dr. sc. Tihomir Marjanac

Foto: In Tri d.o.o.

“Kemičar u kući, kemija svakodnevnog života” je nova knjiga našeg poznatog popularizatora znanosti dr.sc. Nenada Raosa. Knjiga je već na prvi pogled privlačna, vrlo skladno oblikovana i tiskana na laganom papiru! Težina knjige je možda njeno najmanje bitno svojstvo, ali je prava rijetkost među našim tiskovinama gdje mahom imamo skupe i teške knjige od kojih nam se uvijaju police. Dakle, u ovom slučaju slobodno mogu reći – knjigu u ruke pa na plažu ili u hlad, pa se razonodite!  Da, razonodite, jer je ova znanstveno popularna knjiga prava razonoda, čak i za one kojima kemija u školi nije bila privlačna.

U ovoj je knjizi autor pripremio obilje lako čitljivih kratkih priča iz kemije, shvatljive svakom profilu čitatelja, što je – priznat će te – prava rijetkost. Autor se ne razmeće svojim golemim znanjem nego čitatelje postupno uvodi u kemijski način razmišljanja, jer je kemija doslovce svuda oko nas, pa i u svakoj kući. Pa ako ste neko školsko gradivo zaboravili, eto prilike da se podsjetite, ali na bezbolan i vrlo zabavan način!

“Kemičar u kući” sadrži 55 eseja iz kemije, Trgovačko-kemijski riječnik, Mali (ne baš) kemijski leksikon s preko 700 objašnjenih pojmova i dva dodatka: “Kako čistiti mrlje na odjeći” i “Kako čitati kemijske formule”. Sve to na ukupno 237 stranica. Po tome slobodno možemo reći da je ova knjiga hibrid lagane znanstveno popularne knjige i uđbenika.

Za ilustraciju navodim nekoliko doslovce nasumično odabranih eseja, jer su svi podjednako zanimljivi! Na primjer “Strašenje vodom. Izaziva li voda iz vodovoda nastanak bubrežnih kamenaca?”, “Kakva je voda najbolja za kavu? Treba li kavu kuhati u mekoj ili tvrdoj vodi?” ili “Zašto se meso tuče prije pečenja? Ne tuče se radi tučenja nego radi kemijanja”.  I tako dalje!

U vrijeme rastuće skepse i straha od znanosti, ova je knjiga više nego dobrodošla! Ona razbija neke od ukorijenjenih strahova i mitova, tumači što je zdravo (i zašto je tako), a što nije. Pa ako imate dilema treba li izbjegavati šećere ili sladila, pročitajte što o tome kaže Nenad Raos.

Ako sam vas zainteresirao, knjigu možete nabaviti kod izdavača, tvrtke In.Tri d.o.o. koja se gotovo specijalizirala za izdavanje znanstveno-popularnog štiva naših popularizatora znanosti. Knjigu možete naručiti po cijeni od 15,00 € na: In.Tri d.o.o., Hercegovačka 37, 10000 Zagreb (e-mail adresa: [email protected]), IBAN HR1323600001101569772. Unutar Hrvatske poštarina je besplatna.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon