PRIJETI LI NOVO URUŠAVANJE NA BAUŠTELI MUO U ZAGREBU?

Tekst: G. L.

Foto: M. T./S. B.

Čini se da neki nisu došli pameti nakon pada skele i dijela zgrade na Klaićevu ulicu u Zagrebu, koji se dogodio u utorak, 2. svibnja 2023. godine prilikom čega srećom nije bilo ljudskih žrtava već je oštećeno tek nekoliko automobila. Riječ je o zgradi  Muzeja za umjetnost i obrt (MUO) s koje se urušio rubni vijenac krovišta muzeja i koja se obnavlja od posljedica potresa.

Prema neslužbenim informacijama ravnatelj MUO Miroslav Gašparović koji se tom prilikom odmah pojavio pred tv kamerama s građevinskim pojašnjenjima događaja, iako nije te struke, bio je upozoren odmah nakon potresa u Zagrebu od mogućih posljedica urušavanja zgrade. Usprkos tome i nakon nesvakidašnjeg događaja u Klaićevoj ulici moguće novo mjesto urušavanja dijelova zgrade MUO s opasnošću za građane Zagreba i njihovu imovinu nalazi se na istočnoj strani zgrade koja je okrenuta prema HNK i Trgu Republike Hrvatske.

Iz priloženih fotografija vidljivo je da su dijelovi krovišta i fasade zgrade MUO povezani gurtnama koje se u građevini i među statičarima ne smatraju poveznim materijalom, naročito ne u obimu i s volumenom koji osiguravaju. Možda su se gurtne na manje zahtjevnim dijelovma krovišta kojima su, primjerice, povezani dimnjaci nakon potresa u Zagrebu pokazale zadovoljavajućim rješenjem ali na ovako velik prostor kojim su opasani dijelovi zgrade MUO, predstavljaju potencijalnu opasnost zbog mogućeg urušavanja. Naročito nakon loših vremenskih uvjeta poput vjetra ili obilne kiše.

Stoga se sasvim legitimno može postaviti pitanje za zagrebačku raspadajuću vlast Tomislava Tomaševića i aktivističku kliku kojom je okružen: Prijeti li novo urušavanje dijela zgrade MUO u Zagrebu?

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon