PRI ZAVRŠETKU OBUKA PRVA TRI HRVATSKA PILOTA NA RAFALIMA

Tekst: Panopticum

Foto: Armée de l’Air et de l’Espace

Prema objavi Ministarstva obrane Francuske na njihovim službenim internetskim stranicama, u utorak, 2. svibnja 2023. hrvatsko izaslanstvo MORH-a posjetilo je francusku zračnu bazu “BA 113 Saint-Dizier” kako bi pratilo obuku prva tri pilota na vojnim zrakoplovima Rafale. Hrvatsko izaslanstvo sudjelovalo je tom prilikom u pripremi misije u stvarnim uvjetima te na simulatorskoj vježbi. Osim toga izaslanstvo hrvatskih zračnih snaga svjedočilo je povratku pilota HRZ-a iz patrolne misije kao jednog od dijelova njihove aktivne obuke.

Cilj posjete članova MORH-a eskadrili Rafale 3/4 “Aquitaine”, postrojbe u kojoj se trenutno tri hrvatska pilota osposobljavaju za upravljanje na svojim budućim zrakoplovima, jest završetak obuke koja bi trebala biti okončana u tjednima koji dolaze. Obuka hrvatskih pilota na vojnim zrakoplovima Rafale započela je u Francuskoj početkom siječnja 2023. godine.

Za razliku od Hrvatske koja je kupila rabljene vojne zrakoplove Rafale, Srbija je kupila nove. Slučajno ili ne, smatra se da je tekst na poveznici objavljen u francuskom Le Mondeu samo dva mjeseca nakon potpisivanja ugovora o kupovini Rafala i Macronovog posjeta Zagrebu bila zahvala Francuza premijeru Plenkoviću za kupovinu vojnih zrakoplova.

Zračna baza Saint-Dizier-Robinson (Air Base 113 Saint-Dizier) je borbena zrakoplovna baza francuskih zračnih i svemirskih snaga (Armée de l’air et de l’espace) smještena otprilike 4 km zapadno od Saint-Diziera, u departmanu Haute-Marne u regiji Champagne-Ardenne u sjeveroistočnoj Francuskoj.

Podsjetimo, Saint-Dizier ima dugu povijest zrakoplovstva, s ranim francuskim vojnim zrakoplovom koji je sletio u blizini grada 11. kolovoza 1910. godine. Zračna luka Armée de l’Air uspostavljena je 1913. godine, te je od tada u upotrebi, a koristila se za borbene operacije tijekom oba svjetska rata u XX. stoljeću.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon