PRESUDOM OSIGURALI ZAKONITI POSTUPAK U ZAŠTITI OKOLIŠA

Tekst: Panopticum

Foto: BIOM/MZOE

Presudom Visokog upravnog suda Republike Hrvatske donešenom tijekom srpnja 2020. godine, okončan je tri godine dug sudski spor između BIOM-a i MZOE-a kojim je poništeno sporno rješenje Ministarstva zaštite okoliša i energetike (MZOE) na čijem je čelu Tomislav Ćorić, na način da za vjetroelektranu Vrataruša II, snage 24 MW, koja se planira graditi kraj grada Senja, nije potrebno provesti postupak procjene utjecaja na okoliš i da nije potrebno provesti glavnu ocjenu prihvatljivosti za ekološku mrežu. Prema dostupnoj presudi Udruga BIOM je sudskim pravorijekom osigurala pravilne i zakonite postupke ocjene utjecaja na okoliš u kojima se ne pogoduje investitorima na štetu prirode.

Naime, BIOM je krajem 2017. podnio tužbu protiv rješenja MZOE za Vratarušu II. koja je odbijena presudom Upravnog suda u Rijeci. Nakon toga je BIOM uložio žalbu na presudu riječkog suda Visokom upravnom sudu. Žalba je nakon dvije godine riješena u korist Udruge BIOM. Preciznije, BIOM je na obje sudske instance ukazivao na značajne nedostatke u provedenim postupcima ocjene utjecaja za Vratarušu II., osobito na činjenice da nisu točno utvrđeni mogući utjecaji vjetroelektrane na bjeloglave supove i sure orlove, koji se gnijezde ili se hrane na planiranoj lokaciji vjetroelektrane. Radi se o strogo zaštićenim pticama i rijetkim grabljivicama čija populacija stagnira u Hrvatskoj.

Visoki upravni sud je potvrdio argumentaciju BIOM-a da nisu ocijenjeni kumulativni utjecaji vjetroelektrane Vrataruša II. sa susjednom vjetroelektranom Senj koja se nalazi samo na dva kilometra zračne udaljenosti.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon