PREMINUO GLUMAC ŽARKO POTOČNJAK

Tekst: Panopticum

Foto: Kinoteka/UHHDR

Glumac zagrebačke glumačke družine Histrion Žarko Potočnjak preminuo je u četvrtak, 21. listopada 2021. 76. godini. Rođen je 1946. u Pakracu a završio je Akademiju za kazališnu i filmsku umjetnost 1972. godine u Zagrebu. Nakon studija prvi glumački angažman dobio je u zagrebačkom kazalištu Komedija. Nakon Komedije, 18 godina proveo je u zagrebačkom Gradskom dramskom kazalištu Gavelli a 1994. godine prešao je u zagrebački HNK. Nakon 50 godina aktivne glumačke karijere, Potočnjak je 2021. godine otišao u mirovinu.

Za razliku od večine hrvatskih glumaca Potočnjak je za vrijeme Domovinskog rata bio član 106. osječke brigade, zatim je bio u protuzrakoplovnoj obrani te član umjetničke brigade.

Podsjetimo, Potočnjak je igrao u 150 kazališnih premijera, snimio 25 igranih filmova, a u njih deset imao je glavnu ulogu. Osim toga, glumio je u oko 30 televizijskih serija. Sa Zlatkom Vitezom osnovao je glumačku družinu Rinoceros 1975. godine koja je iste godine preimenovana u Histrione. Dobitnik je brojnih nagrada za životno djelo, među kojima treba istaknuti Nagradu hrvatskog glumišta, Marul, Zlatni osmijeh, Dubravko Dujšin, Nagradu na susretima hrvatskih kazališta te nagradu Dani komedije.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon