PREMINUO AKADEMIK DRAGUTIN FELETAR

Tekst: Glas Podravine/Panopticum

Foto: Grad Koprivnica

U srijedu, 21. lipnja 2023. u 82 godini života u Koprivnici je preminuo akademik Dragutin Feletar. Iza sebe ostavio je bogatu znanstvenu i publicističku ostavštinu. Rođen je 1941. godine u Velikom Otoku, a gimnaziju je završio u Varaždinu. Upisao je Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu diplomiravši 1960. godine.

1973. je magistrirao a doktorat je obranio 1982. godine. Početkom 1983. zapošljava se kao asistent na Geografskom odsjeku Prirodoslovno–matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Umirovljen je 2007. godine postigavši sve sveučilišne stupnjeve. Bio je dekan navedenog fakulteta, član Senata i Rektorskog kolegija Sveučilišta u Zagrebu, predsjednik Saveza geografskih društava Hrvatske i urednik časopisa Geografski glasnik. Na Geografskom odsjeku držao je kolegije: Industrijska geografija, Geografske osnove statistike, Uvod u geografiju, Geografija Afrike i Industrija u prostornom planiranju. Bio je gostujući profesor na sveučilištima u Budimpešti, Pečuhu, Lođu, Ostravi, Göttingenu i Münchenu. Bio je aktivni sudionik na brojnim znanstvenim skupovima u inozemstvu. Godine 2006. izabran je za člana suradnika HAZU-a, a od 2016. godine bio je redoviti član HAZU.

Osim geografije i demografije, njegov je znanstveni interes bio ekonomska i kulturna povijest. Objavljeno mu je 66 znanstvenih radova u međunarodno priznatim časopisima. Autor je ili suautor brojnih knjiga, od kojih su neke kapitalne za hrvatski zemljopis i povijest. Osim toga, objavio je 23 znanstvene knjige, 46 stručnih knjiga i 22 udžbenika iz zemljopisa za osnovne i srednje škole. Pokrenuo je i uređivao niz časopisa od kojih je široj javnosti najpoznatiji časopis ‘Meridijani’. Osim znanstvenih objavio je tri zbirke pjesama i knjigu putopisa.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon