PREMINULA PROF. DR. SC. PETRICA NOVOSEL – ŽIC

Tekst: Panopticum

Foto: PMF

U Zagrebu je u subotu, 16. siječnja 2021. u 90 godini života preminula prof. dr. sc. Petrica Novosel-Žic. Iako od 2000. godine u mirovini, nakon većeg dijela radnog vijeka provedenog na Odsjeku geografije na Prirodoslovno – matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, ostala je i dalje aktivan sudionik akademske zajednice. Prof. Novosel-Žic biti će sahranjena  u krugu obitelji, a komemoracija na Geografskom odsjeku PMF-a u Zagrebu će se održati kada to dopuste epidemiološke prilike.

Osnovnu školu pohađala je u Rabu i Puntu, a gimnaziju u Krku i Novom Vinodolskom. Diplomirala je 1959. godine na Geografskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Na zagrebačkom PMF-u je magistrirala je 1970. i doktorirala 1978. kao prva žena iz područja geografije u Hrvatskoj.

Na Geografskom odsjeku PMF-a izabrana je 1961. za asistenticu, 1979. za docenticu, a 1988. za izvanrednu profesoricu. Bila je pročelnica Geografskog odsjeka, odnosno predstojnica Zavoda za kartografiju u kojem je više od 20 godina vodila Kartografsku zbirku. Uz stalne kolegije Kartografija i Regionalna geografija Rusije na dodiplomskom, te kolegij Tematsko predočavanje u prostornom planiranju i uređenju na poslijediplomskom studiju, predavala je i kolegije Geografske grafičke metode i Turistička geografija.

Osim toga, bila je predsjednica Geografskog društva Zagreba, zatim tajnica Geografskog društva Hrvatske, članica Upravnog odbora Saveza geografskih društava Hrvatske, višegodišnja članica uredništva Radova Geografskog odjela PMF-a i Biltena Savjeta za daljinska istraživanja i fotointerpretaciju HAZU te Hrvatskoga geografskog društva. Sudjelovala je na pedesetak znanstvenih i stručnih skupova u zemlji i inozemstvu. Objavila je velik broj znanstvenih i stručnih radova, knjiga te stručnih prikaza i recenzija karata i atlasa u prirodoslovnim časopisima.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon