PREMIJER PLENKOVIĆ U REYKJAVIKU NA SASTANKU VIJEĆA EUROPE

Tekst: B. M.

Foto: Vlada RH

Premijer Andrej Plenković otputovao je u utorak, 16. svibnja 2023. na Island gdje se održava sastanak na vrhu Vijeća Europe, koji je okupio čelnike svih država članica Vijeća Europe. U fokusu sastanka je ruska agresija na Ukrajinu.

U Reykjaviku bi trebale biti dogovorene nove mjere za pomoć Ukrajini kako bi se osigurala odgovornost Rusije za njezine postupke i zaštita ukrajinske djece pogođene ratom. Na dnevnom redu naći će se i demokratsko nazadovanje u pojedinim dijelovima EU, problemi sa zaštitom ljudskih prava, kao i drugi izazovi poput uzleta umjetne inteligencije i egzistencijalne prijetnje koju predstavljaju klimatske promjene.

Podsjetimo, Vijeće Europe organizacija je za promociju ljudskih prava osnovana prije 74 godine, no dosad je održala samo tri sastanka šefova država i vlada. Poticaji za sastanke na najvišoj razini su značajni geopolitički događaj na starom kontinentu, a posljednji takav sastanak održan je u Poljskoj prije 18 godina. Trenutna glavna tajnica Vijeća Europe je nekadašnja ministrica vanjskih i europskih poslova RH, Marija Pejčinović-Burić.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon