PREDSTAVNICI ORGANIZACIJA CIVILNOG DRUŠTVA POHODILI PREDSJEDNIČKE DVORE

Tekst: N. J.

Foto: F. G.

Predstavnici Platforme za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske CROSOL i Inicijative za snažno civilno društvo sastali su se u petak, 24. srpnja 2020. s predsjednikom RH. U ime CROSOL-a na sastankusu bili Kristijan Kovačić, koordinator zagovaranja i Josip Miličević iz Mreže mladih Hrvatske, članice CROSOL-a. Inicijativu za snažno civilno društvo predstavljali su Nikola Tadić, Željka Leljak Gracin, Vesna Teršelić, Branka Mrzić Jagatić i Blaženka Sečkar.

Predstavnici CROSOL-a i Inicijative za snažno civilno društvo upoznali su predsjednika Milanovića sa sve većim problemima s kojima se udruge civilnog društva susreću u Hrvatskoj. Kao jedan od najvećih problema istaknuli su narušavanje njihovog prava da nezavisno odlučuju o svojim predstavnicima jer su na sjednici Savjeta za razvoj civilnog društva preglasani od strane predstavnika tijela državne uprave. Novi predsjednik Savjeta, upozorili su, nije nominiran od strane članica i članova savjeta iz reda organizacija civilnog društva čime je prvi put od osnivanja 2002. izabrana osoba koja nije imala podršku od strane njihovih demokratski izabranih predstavnika. Tvrde kako su predstavnici tijela državne uprave zapravo preuzeli Savjet te da se civilno, progresivno društvo sustavno omalovažava i otežava mu se djelovanje. Nadalje, traže i poništenje izbornog procesa za članove Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) iz Hrvatske iz redova civilnog društva jer smatraju kako taj izbor nije proveden u skladu s demokratskim procedurama.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon