PREDSTAVNICI INICIJATIVE „SIGURNO MJESTO ZA ŽENE“ POSJETILI PREDSJEDNIKA RH

Tekst: N. Jelić

Foto: M. Beljan

Uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obilježava 25. studenoga, predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je u četvrtak, 23. studenog 2023. s predstavnicima Inicijative „Sigurno mjesto za žene“. Inicijativa „Sigurno mjesto za žene“ okuplja hrvatske gradove i županije koji su prihvatili Rezoluciju europskih socijalista u Odboru regija EU, a kojom se lokalne vlasti pozivaju da svoje gradove i regije proglase sigurnim prostorom za žene.

Rezoluciju su u Hrvatskoj do sada prihvatili Zagreb, Rijeka, Krapinsko-zagorska županija, veći broj gradova i općina iz te županije, ukupno 32 jedinice lokalne i regionalne samouprave. Inicijativu su na sastanku predsjedniku Milanoviću predstavili stoga  župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, gradonačelnik Pregrade i predstavnik u Odboru regija EU Marko Vešligaj, zamjenica gradonačelnika Rijeke Sandra Krpan, zastupnica u Gradskoj skupštini Zagreba Davorka Moslavac Forjan, gradska vijećnica u Zaboku Valentina Đurek, gradska vijećnica u Oroslavlju Lucija Grabušić i komunikacijska savjetnica Inicijative Maruša Stamać.

Županije, gradovi i općine koji su prihvatili Rezoluciju, objasnili su, prihvatili su time obvezu provođenja 12 konkretnih mjera u okvirima svojih ovlasti, kao što su reagiranje i pružanje pomoći ženama žrtvama fizičkog nasilja, nulta tolerancija na nasilje na društvenim mrežama, provođenje edukativnih sadržaja i rad na prevenciji nasilja nad ženama i osuda bilo kakvog  diskriminirajućeg javnog diskursa prema ženama, djevojkama i djevojčicama. Cilj im je učiniti svoje županije, gradove i općine sigurnim mjestom za žene. Predsjednika Milanovića informirali su o aktivnostima koje provode na lokalnoj razini kako bi taj cilj i postigli.

Predsjednik Milanović podržao je Inicijativu „Sigurno mjesto za žene“, a njeni predstavnici pozvali su i druge jedinice lokalne i regionalne samouprave u Hrvatskoj da usvoje spomenutu Rezoluciju kako bi svaki dio Republike Hrvatske bio siguran za žene. Uz predsjednika Milanovića na sastanku je bila savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon