PREDSTAVLJENA KNJIGA “CARPATHIA” SLOBODANA NOVKOVIĆA

Tekst: R. F.

Foto: NL

Nakon gotovo sedam godina pisanja, pripremanja i koncipiranja u petak, 3. svibnja 2019. predstavljena je u dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka knjiga “Carpathia – brod heroj u sjeni Titanica” autora Slobodana Novkovića. Kako navodi sam autor, “Carpathia” – brod čija matična luka je bila Rijeka, postao je poznat jer je prvi stigao na mjesto potonuća »Titanica« ali i zbog sudjelovanja u spašavanju putnika.

Naime, nakon prvih dviju knjiga o brodu Titanic, Novkovićeva nova knjiga o riječkom brodu »Carpathia« naglasak stavlja na hrabru posadu broda, posebice na pomorce s područje Istre, Hrvatskog primorja, Kvarnera te kontinentalne Hrvatske. U povijesti pomorstva XX. stoljeća taj čin solidarnosti među pomorcima ostavio je dubok trag, a osobito je istaknuo značenje Rijeke kao tadašnje prekooceanske luke s početka prošlog stoljeća.

Uz autora, knjigu su predstavili kustos Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Nikša Mendeš, zatim predsjednik Udruge Titanic 100 Alija Pozderac, urednik na HRT-u Leon Rizmal, direktor Naklade Uliks iz Rijeke Silvano Frančišković i slikar Nevenko Žunić.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon