PREDSTAVLJEN PROJEKT ZAŠTITE PAKLENIH OTOKA

Tekst: B. D.

Foto: www.palmizana.com

U petak, 15. veljače 2019. godine je u Prirodoslovnom muzeju grada Splita, održan „Nacionalni trening projekta IMPRECO“ u organizaciji Javne ustanove MORE i KRŠ koja je jedan od sedam partnera projekta. Projekt IMPRECO financiran je iz transnacionalnog programa ADRION i ima za cilj unaprjeđenje očuvanja usluga ekosustava Paklenih otoka nedaleko grada Hvara rješavanjem njihove ekološke osjetljivosti.

Znanstveni stručnjak projekta dr. Ante Žuljević s Instituta za oceanografiju i ribarstvo te oceanografkinja Jelena Kurtović Mrčelić iz J. U. MORE i KRŠ  predstavili su projekt IMPRECO te provedbu pilot akcije projekta koja se odnosi na značajni krajobraz Pakleni otoci uključujući okolno područje ekološke mreže Natura 2000 – Pakleni otoci.
Temeljem studija i analiza provedenih u prvoj godini provedbe projekta, Javna ustanova MORE i KRŠ provest će pilot akciju očuvanja najosjetljivijeg ekosustava. Projektom će se uspostaviti trajni monitoring programi morskog ekosustava Paklenih otoka što obuhvaća i monitoring naselja posidonije koji će provoditi ustanova u suradnji s vanjskim suradnicima – roniocima. Razvojem nautičkog turizma otoka Hvara i sve većeg značaja Paklenih otoka kao poželjne nautičke destinacije ugrožena su naselja posidonije.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon