PREDSTAVLJEN PROJEKT O POTRESNOM RIZIKU GRADA ZAGREBA

Tekst: M. Š.

Foto: UHS

Na konferenciji za medije u ponedjeljak, 11. svibnja 2020. predstavljen je projekt „Potresni rizik Grada Zagreba“ kojeg je izradio Ured za upravljanje u hitnim situacijama.  Ovo je jedini projekt u Republici Hrvatskoj koji obrađuje potresni rizik i financira se iz EU fondova. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Multisenzorsko zračno snimanje Republike Hrvatske za potrebe procjene smanjenja rizika od katastrofa“, čiji je dio i predstavljeni projekt, potpisan je 8. svibnja 2020. Riječ je o projektu koji će se provoditi u okviru Operativnog Programa „Konkurentnost i kohezija za razdoblje 2014. – 2020.“ Nositelj projekta je Državna geodetska uprava, dok uz Grad Zagreb kao partner na Projektu sudjeluje i Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a Hrvatske vode su sufinancijer projekta.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 135.045.851 kn od čega OPKK Program sufinancira iznos od 85 posto. Udio Grada Zagreba u projektu iznosi 30.901.215 kn, od čega EU sufinancira iznos od 26.266.033 kn.

Ovaj Projekt u trajanju od tri godine, će kroz partnerski rad institucija, što je moguće točnije, utvrditi potresni rizik radi sagledavanja potencijalne opasnosti za građevine i ljudske živote. Rizik za građevine iskazati će se u skupinama po namjeni i važnosti, a za ljude s obzirom na rizik gubitka života, ranjavanja i stambenog zbrinjavanja. Isto tako, osigurati će podatke za pripremu učinkovitoga odgovora hitnim službama i civilnoj zaštiti neposredno nakon potresa vezanog za stanovništvo, građevine, infrastrukturu i drugu imovinu, te omogućiti pripremu mjera za brzi oporavak potresom pogođene zajednice i donošenje primjerenih gospodarskih, društvenih i političkih odluka.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon