PREDSTAVLJANJE MONOGRAFIJE “OPATIJA I CRKVA SV. LUCIJE U JURANDVORU”

Tekst: T. J.

Foto: TZ Baška

Prigodom blagdana sv. Lucije 13. prosinca 2019., nakon svečane mise u crkvi sv. Lucije u Jurandvoru, koju je predvodio velečasni Silvijo Španjić uz župnika vlč.Ivicu Katunara i vlč. Marinka Barbiša, te nakon tradicionalnog bacanja hljipcića sa zvonika crkve, u susjednom refektoriju opatije održano je predstavljanje monografije Ranka Starca, našeg uvaženog arheologa i kustosa pod nazivom „Opatija i crkva sv.Lucije u Jurandvoru“.

Na ovoj temeljitoj i iznimno korisnoj monografiji o otkrivanju manje poznatih podataka o Baščanskoj kotlini,  kao glavni urednik potpisuje se prof. Josip Žgaljić, a kao recenzenti izv.prof. dr.sc. Franjo Velčić i doc. dr. sc. Tomislav Galović koji su se nakon pozdrava Načelnika Općine Baška Tonija Juranića obratili prepunoj dvorani. Za izvršnog nakladnika „Glosa“ d.o.o iz Rijeke o tehničkim podacima o monografiji upoznala je sve prisutne direktorica Ksenija Čulina, a autor monografije je oduševio predstavljanjem i izlaganjem svog hvalevrijednog djela.

Istraživanja autora, zaljubljenika u kraj i ljude otoka Krka, objedinjena u ovoj knjizi, dokazuju da je ovo područje od davnih vremena, nekoliko tisućljeća prije Krista, bilo privlačno za naseljavanje, da je bilo u doticaju s različitim civilizacijskim krugovima. Razni arheološki lokaliteti i nalazi, pisani podaci, umjetnička djela iz raznih povijesnih i kulturnih razdoblja, sve o čemu ova knjiga priča, potkrepljuju prije navedeno i doprinose razvoju svijesti o važnosti kulturne baštine i prošlosti za identitet lokalne zajednice.

Uz pomoć arheoloških nalaza i istraživanjem arheoloških lokaliteta omogućilo je autoru u sklopu grupe povijesnih znanosti proučavati tijek procesa i stalnih mijena ljudskih kultura na području Općine Baška i Kvarnera. Ovom knjigom Općina Baška kao nakladnik pokušala je ukazati na vrijednosti u javnosti nedovoljno poznate lokalne arheološke baštine, prečesto devastirane i zanemarivane.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon