PREDSTAVLJANJE MONOGRAFIJE O SIMBOLIMA NA ARHITEKTURI MAKARSKE

Tekst: R. F.

Foto: Institut za etnologiju i folkloristiku

U sklopu trećeg ciklusa programa Hrvatska mitska baština u ranome srednjem vijeku u Matici hrvatskoj, Strossmayerov trg 4 u Zagrebu, 26. veljače 2020. u 18 sati održati će se predstavljanje monografije Marinka Tomasovića “Uklesani i urezani simboli na arhitekturi Makarske i njenog rubnog područja”.

O uklesanim i urezanim simbolima i znakovima na starijim gradnjama istočnog Jadrana, mahom naknadno izvedenima i stilski atipičnima, do sada se nije pisalo topografski cjelovito. U prvom dijelu predstavljanja knjige recenzentica dr. sc. Antonija Zaradija Kiš predstavit će monografiju uz animalističke napomene, a autor različito značenje simbola i znakova koje je istraživao. U drugom dijelu dr. sc. Maja Pasarić osvrnut će se na prikaze životinja koje je Tomasović zabilježio na makarskom području, kao svjedočanstvima povezanosti ljudskog i životinjskog svijeta te ljudskoga simboličkog, umjetničkog, materijalnog i emotivnog odnosa prema životinjama. O osobitim oslicima, uklescima i rezbama, animalistički povezanima s hrvatskim nacionalnim cvijetom perunikom, zaključno će govoriti dr. sc. Lidija Bajuk.

Povjesničar umjetnosti i arheolog Marinko Tomasović ravnatelj je Gradskog muzeja Makarska. Autor je tristotinjak bibliografskih jedinica o kulturnoj i materijalnoj baštini Makarskog primorja, srednje i južne Dalmacije, većinom iz područja arheologije i povijesti umjetnosti s etnološkim i književno-povijesnim poveznicama. Na istom prostoru rukovodio je i sudjelovao u nizu zaštitnih i sustavnih arheoloških istraživanja. Urednik je časopisa, zbornika i izložaba.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon