PREDSTAVLJANJE KNJIGE “KOMUNISTIČKI TEROR I MUČENIŠTVO CRKVE”

Tekst: Panopticum

Foto: Z. G.

U četvrtak, 25. lipnja 2020. godine u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu održano je predstavljanje nove knjige Josipa Jurčevića pod naslovom “Komunistički teror i mučeništvo Crkve – djelovanje Udbe protiv Crkve u Hrvatskoj 1945.-1991.” Predstavljanje knjige je vodila dr. sc. Darija Hofgräff, a uz autora o knjizi su govorili prof. dr. Zvonimir Šeparović i odvjetnik Zvonimir Hodak.

Jurčevićeva knjiga govori o iznimno velikoj i kompleksnoj temi čiji opseg podrazumijeva velik autorski trud i znanstveno istraživanje. Izdavač knjige je Dokumentacijsko informacijsko središte, a suizdavači su Institut društvenih znanosti ‘Ivo Pilar’ i Hrvatsko društvo političkih zatvorenika. Knjiga se sastoji od dvaju svezaka i ima ukupno 992 stranice, a u drugom je svesku 460 stranica preslika uglavnom nepoznatih dokumenata, od kojih su neka, naizgled gotovo fascinantna. Primjerice, udbaška struktura u Hrvatskoj je i nakon povijesnih promjena 90-ih godina službeno nastavila nadzirati Crkvu kao glavnoga unutarnjeg i vanjskoga neprijatelja. Uz brojne dokumente, knjiga jasno opisuje način, intenzitet i svrhu terora što su ga Udba i jugokomunistički režim sustavno provodili protiv Crkve i svega drugoga vrijednog u Hrvatskoj, te da je, nažalost,  isti model ugrađen i u institucije samostalne hrvatske države.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon