PREDSTAVLJANJE KNJIGE “GLAGOLJICA – BITNA ODREDNICA HRVATSKOG IDENTITETA”

Tekst: MH

Foto: Alfa

Predstavljanje knjige biskupa Mile Bogovića »Glagoljica – bitna odrednica hrvatskog identiteta« održati će se u četvrtak, 3. listopada 2019. u 18 sati u prostoru Matice hrvatske, Strossmayerov trg 4 u Zagrebu. O knjizi će govoriti akademik Stjepan Damjanović, glavni urednik Alfe Božidar Petrač, priređivač prof. dr. sc. Ante Bežen i autor.
Biskup Mile Bogović u knjizi se bavi problemom nastanka glagoljice, i to tako da kao crkveni povjesničar istražuje okolnosti i uvjete u kojima je glagoljica nastala te podvrgava analizi izvore na kojima se temelje brojne teorije o njezinim početcima, napose tzv. ćirilometodsku teoriju. Vrlo meritorno razmatra još dvije važne teme: razvoj ukupnog glagoljaštva u crkvenom bogoslužju te promjene odnosa Crkve prema glagoljici i glagoljašima – od potiskivanja do priznanja i poticanja te konačnog nestanka glagoljice kao aktivnog pisma s povijesne scene. Knjiga je nastala povezivanjem i sistematiziranjem autorovih pojedinačnih radova, objavljivanih u dužem vremenskom razdoblju.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon